Zemljama u razvoju trebaće 2,5 biliona dolara pomoći za prevazilaženje nastupajuće krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zemljama u razvoju trebaće 2,5 biliona dolara pomoći za prevazilaženje nastupajuće krize

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom virusa korona, navodi se u danas objavljenoj studiji Ujedinjenih nacija.

Privrede zemalja u razvoju pretrpeće “veoma težak udarac” usled visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cena određene robe, kao i pada vrednosti nacionalnih valuta, a celokupan uticaj pandemije biće gori nego u slučaju globalne ekonomske krize iz 2008. godine, javlja Rojters.

Neophodne mere uključuju finansijsku injekciju za likvidnost od jedne hiljade milijarde dolara, koliko će iznositi i paket pomoći namenjen vraćanju dugova, a još 500 miliona dolara biće potrebno za hitne zdravstvene usluge i sa njima povezane programe, pored mera kontrole kapitala, stoji u izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Uz zemlje kao što su Pakistan i Argentina, najteže će biti pogođene zemlje Podsaharske Afrike, kaže Ričard Kozul-Rajt, direktor Unktada za strategije globalizacije i razvoja, koji je nadzirao rad na izveštaju.

“Biće zaista loše”, navodi Kozul-Rajt, dodajući da se radi o “zastrašujućoj kombinaciji” faktora u koje se ubrajaju rastući dugovi, potencijalna spirala deflacije i velika zdravstvena kriza.

On je rekao da će korona virus ove i sledeće godine izazvati finansijski deficit u iznosu dve do tri hiljade milijarde dolara, kao i da je to verovatno samo umerena procena.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button