Minimalne plate u zemljama EU u porastu – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Minimalne plate u zemljama EU u porastu

Prosečne minimalne plate širom Evropske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI) u sklopu Fondacije Hans Boeckler.

U toku jedne godine, minimalne plate u zemljama Evropske unije su nominalno porasle za šest odsto, odnosno 4,4 odsto kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studiji.

Obe cifre predstavljaju “drugu najveću stopu rasta u poslednje dve decenije”, prenosi Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obavezujuću minimalnu platu, navodi se u studiji. Ali, u većini ovih zemalja postoji veoma visok nivo sindikalnog predstavljanja.

Početkom godine, 18 zemalja EU povećale su minimalnu platu.

Britanija planira povećanje minimalne plate u narednim sedmicama.

“2020. bi mogla biti godina minimalne plate u Evropi”, kazali su stručnjaci za plate pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su “intenzivnija povećanja” rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj “povećanje minimalnih plata do nivoa koji bi garantovao dobar životni standard”.

Unutar EU, minimalne plate su na početku 2020. pokazale “znatan raspon”, od samo 1,87 evra po satu u Bugarskoj, do 12,38 evra u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Za 9,35 evra po satu nemačka minimalna plata bila je “i dalje primetno niža” od visine minimalne plate u većini zapadnoevropskih zemalja sa najmanje 9,66 evra po satu, navodi se u studiji.

Nemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plate na najmanje 12 evra po satu u Nemačkoj. Početkom godine minimalna plata u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 odsto.

“Veliki broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Nemačkoj”, izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di za Xinhuu i naglasio je da zakonodavne mere moraju “ojačati” regulaciju plata i radnih uslova putem kolektivnih ugovora.

Izvor:Capital.ba

Tags
Back to top button