Slovenija: Nova KBM konačno preuzima Abanku – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Slovenija: Nova KBM konačno preuzima Abanku

Slovensko antimonopolsko telo dozvolilo je banci Nova KBM, u većinskom vlasništvu američkog fonda Apollo, preuzimanje Abanke, saopštila je Nova KBM.

Za konačno preuzimanje Nova KBM mora dobiti odobrenje bankarskog regulatora, prenosi portal Indikator.ba

“Banka mora dobiti druga odobrenja nadležnih tela za zaključivanje transakcije. Do službenog zaključenja transakcije, banke će raditi normalno kao dva odvojena pravna lica”, saopštili su regulatori.

Predsjednik Uprave Nove KBM John Denhof pozdravio je odluku Agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja i opisao je kao “ogromnu priliku da Nova KBM i Abanka zajedno stvore još jaču ujedinjenu banku, što će imati i pozitivan uticaj na slovensku ekonomiju”.

Slovenski državni holding u ime države potpisao je 20. juna ugovor o prodaji 100-postotnog udela u Abanki s Novom KBM-om. Nova KBM će za Abanku izdvojiti 444 miliona evra, a transakcija bi se trebala završiti do kraja godine.

Privatizacijom Abanke ukloniće se ograničenja u poslovanju, koje je 2013. godine nametnula Evropska komisija kao uslov da banka dobije državnu pomoć kako ne bi imala određenu prednost u odnosu na konkurente na tržištu.

Ukupna imovina Nove KBM i Abanke porašće na približno 8,7 milijardi evra, čime će se približiti bilansnoj vrednosti NLB-a koja iznosi 8,8 milijardi evra.

Nova KBM i Abanka imaju oko 2.300 zaposlenih i oko 100 poslovnica plus 330 poštanskih šaltera Nove KBM u kojima se pružaju i bankarske usluge.

Tags
Back to top button