Zabrinut zbog privrednog rasta Dragi najavljuje podsticaje – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Zabrinut zbog privrednog rasta Dragi najavljuje podsticaje

Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) strahuju da je privredni rast evrozone čak slabiji nego što se prvobitno mislilo, i smatraju da je paket mera možda najbolji način za borbu protiv usporavanja. To je pokazao zapisnik sa poslednjeg zasedanja te institucije, koje je održano 25. jula.

Budući da rast i inflacija u evrozoni usporavaju mesecima, predsednik ECB-a Mario Dragi je nedavno obećao da bi već u septembru mogao najaviti još više podsticaja, prenosi agencija Rojters.

Zapisnik sa poslednjeg zasedanja je otkrio i koje su opcije na stolu, a među njima je kombinacija smanjenja kamatnih stopa, kupovine aktiva i promene smernica kada je reč o kamatnim stopama. ECB bi, takođe, mogla da ponudi još veću podršku bankarskom sektoru.

“Izneto je mišljenje da različite opcije treba posmatrati kao paket, tj. kombinaciju instrumenata sa značajnom komplementarnošću i sinergijom”, poručuju iz ECB.

“Iskustvo je pokazalo da je paket mera – poput kombinacije smanjenja stopa i kupovine aktiva – efikasniji od niza pojedinačnih akcija”, dodaju u ECB.

Iz te institucije poručuju da trenutno raspoloživi “meki” pokazatelji nagoveštavaju sporiji rast u trećem kvartalu 2019. godine, što povećava sumnju u očekivani oporavak u drugoj polovini godine.

U slučaju dugotrajnijeg usporavanja čak postoji rizik da se slabost iz sektora industrije “prelije” na sektor usluga, poručuju iz ECB.

Tags
Back to top button