Generali: Osiguranje useva od velike važnosti za poljoprivrednike – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Generali: Osiguranje useva od velike važnosti za poljoprivrednike

„Poljoprivrednike u Srbiji neophodno je konstantno motivisati kako bi više osiguravali useve, plodove i stoku, jer je nivo zastupljenosti osiguranja u poljopivredi u Srbiji na znatno nižem nivou nego u zemljama u regionu i razvijenim zemljama Evropske unije”, zaključak je Konferencije o upravljanju rizicima u poljoprivrednoj proizvodnji koju je organizovala kompanija Generali Srbija u okviru 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede, čiji je ovogodišnji generalni sponzor.
“Kompanija Generali Srbija ima za cilj da edukacijom, dostupnošću informacija i kvalitetnom uslugom učini poljoprivrednim proizvođačima osiguranje prihvatljivijim, jer to pozitivno utiče na njihovu proizvodnju”, rekao je direktor Sektora za osiguranje poljoprivrede Generali osiguranja Srbija Nemanja Beljanski.
Osvrnuvši se na statističke podatke, Beljanski navodi da je osiguranje useva i plodova zastupljenije nego osiguranje životinja, a u okviru osiguranja biljne proizvodnje, korisnici više traže osiguranje onih kultura koje iziskuju više ulaganja, poput voća, povrća.
“Najmanje je zastupljeno osiguranje u ratarskim kuluturama, a svaki region izložen je nekim speficičnim rizicima, stoga bih pozvao poljoprivredne proizvođače da se informišu o paketima osiguranja, jer njihova specifična proizvodnja iziskuje izloženost specifičnim rizicima i neophodno je napraviti ponudu osiguravajućih pokrića, koja je prilagođena njihovim potrebama”, objašnjava Beljanski.
On zaključuje da se od osiguravajućih kuća očekuje da ispune zahteve poljoprivrednika u svakom smislu i da razbiju predrasude da je osiguranje skupo, navodeći da je osigranje jednog hektara u Vojvodini oko dva odsto vrednosti useva.
Osim Beljanskog, govornici na konferenciji bili su državni sekretar u resornom ministarstvu Željko Radošević, potom prorektor Univerziteta u Novom Sadu Vladislav Zekić, kao i poljoprivredni proizvođač iz Budisave, Pal Milinski, koji je dugogodišnji klijent Generali osiguranja Srbija.
Milinski, čija porodica prihoduje jedino od bavljenja ratarstvom, skrenuo je pažnju na značaj osiguranja useva, posebno u slučajevima kao što je njegov – kada zarada dolazi samo iz jednog izvora.
Izvor: novaekonomija.rs
Tags
Back to top button