Trgovanje akcijama na svetskim berzama iz Srbije – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Trgovanje akcijama na svetskim berzama iz Srbije

Ukoliko ima dovoljno novca, i iz Srbije je moguće trgovati akcijama na svim svetskim berzama. Iskustva brokera pokazuju da su investitorima iz naše zemlje najzanimljivije američke i evropske kompanije. Za trgovinu na nekoj od svetskih berzi moguće je sklopiti direktno ugovorom sa inostranim brokerom, ali se većina investitora češće odlučuje za domaće berzanske posrednike koji imaju otvorene kanale za trgovanje u inostranstvu.

Novac potreban za kupovinu akcija uplaćuje se u banci, u valuti u kojoj investitor želi da trguje. Protekla godina, međutim, nije bila naklonjena zaradi na ovaj način, piše Kamatica.

„Protekla godina bila je veoma teška za investitore, usled velikih turbulencija i pada vrednosti većine svetskih indeksa. Od najpoznatijih tržišta, najbolje su prošli američki berzanski indeksi koji su pali za oko četiri do šest odsto, nemačke akcije su pale u proseku za skoro 20 procenata, dok su najlošije prošli investitori na kineskom tržištu koje je oslabilo skoro 25 procenata. Ovo praktično znači da je prošle godine bilo veoma teško zaraditi na svetskim tržištima akcija“, rekao je Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Momentum Securities“.

Troškovi trgovanja su niži nego na Beogradskoj berzi, ali ukoliko se trguje sa sumom od hiljadu ili dve hiljade evra to donosi i veću proviziju kada se kupuje više različitih akcija. Brokeri savetuju da je oko 10 hiljada evra ili dolara neka optimalna suma za početak trgovanja.

„Kada su u pitanju svetske berze, troškovi su niži u odnosu na domaće tržište pre svega jer to obezbeđuje veoma visoka likvidnost, veliki prometi tim tržištima omogućavaju niske troškove. Provizije zavise od visine uloga, a najviše provizije ne bi trebalo da budu preko 0,7-0,8 procenata. Što se poreza tiče, on se, kao i za domaće akcije, prijavljuje na polugodišnjem nivou u Poreskoj upravi na teritoriji opštine u kojoj investitor ima prebivalište. Stopa poreza na kapitalnu dobit je 15 odsto“, objašnjava Gujaničić.

U poređenju sa Beogradskom berzom, svetske berze nude pregršt investicionih alternativa koje kod nas ne postoje. Takođe investitor trgujući u stranoj valuti se štiti od rizika slabljenja dinara, likvidnost je na višem nivou i u svakom momentu je moguće prodati ili kupiti akcije i prava manjinskih akcionara su na značajno višem nivou. Prednost domaće berze je bolja informisanost domaćih investitora o domaćim kompanijama, relativna stabilnost u najpoznatijim domaćim akcijama, domaće akcije su značajno jeftinije od svetskih u pogledu ključnih investicionih pokazatelja… Velika mana trgovina na Beogradskoj berzi je niska zaštita malih akcionara, zaključuje Kamatica.

Tags
Back to top button