Srpski minimalac blizu evropskog začelja, crnogorski 6 puta manji od nemačkog – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srpski minimalac blizu evropskog začelja, crnogorski 6 puta manji od nemačkog

Minimalna plata u regionu najniža je u Crnoj Gori – 193 evra i šest puta je manja nego u Nemačkoj. Iznos zakonom propisane minimalne plate u evropskim zemljama se značajno razlikuje.

Minimalac u Švajcarskoj, koja nije članica Evropske unije, iznosi 2.709 evra i gotovo je 12 puta veći od minimalca u Bugarskoj, koja je članica EU (222 evra). U Švajcarskoj nema minimalne plate u svim kantonima te je ovo prosek minimalaca u kantonima Jura i Neuchatel.

Najniži minimalci su u istočnoevropskim državama – u Moldaviji minimalna plata iznosi 105 evra, Belorusiji 115 evra, Ukrajini 118 evra i Rusiji 124 evra.

U zemljama regiona najniži minimalac je u Crnoj Gori – 193 evra.

Slična situacija je i u Severnoj Makedoniji – 195 evra. U Bosni i Hercegovini, prema zvaničnoj statistici, minimalna plata iznosi 208 evra, nešto viša je u entitetu Republika Srpska – oko 230 evra.

U Hrvatskoj 405 evra, u Sloveniji 667 evra. Ovi iznosi su gotovo šest puta niži od iznosa nemačkog minimalca i čak 14 puta od švajcarskog. Minimalac u Srbiji iznosi 231 evra.

Iako je u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Severnoj Makedoniji veći iznos minimalne plate nego u Crnoj Gori, zvanične prosečne plate u ovim državama su manje. U Hrvatskoj minimalna plata iznosi 405 evra, a u Sloveniji 667 evra.

Tags
Back to top button