Ima li razloga za brigu ako se banke zaraze kripto-ludilom? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Ima li razloga za brigu ako se banke zaraze kripto-ludilom?

Samo nekoliko nedelja nakon što je JP Morgan proglasio kripto-valute kao što je bitkoin blago rečeno, bezvrednim, tak bankarski gigant lansirao je sopstveni „JPM Coin“ koji se bazira na blokčejnu. Treba li da budemo zabrinuti?

Dok su mnogi entuzijasti kripto-valuta istovremeno zbunjeni kada se reči “blokčejn” i “plaćanja” koriste u zajedničkoj rečenici, neočekivani potez JP Morgan može biti znak velikih finansija kuća da preduzimaju veliki korak ka tržištu digitalne imovine, navodi B92.

Pre samo nekoliko godina, generalni direktor JP Morgan, Džejmi Dajmon progllasio je bitkoin prevarom, a, klijentima su zabranili a kupuju bitkoin preko kartica banke.

Svejedno, mogućnost trenutnog plaćanja između klijenata banke bez oslanjanja na lančane transfere pokazala se isuviše obećavajućom da bi propala, a banka je u četvrtak objavila da je već uspešno testirala prvi korak za blokčejn transakciju.

JP Morgan Čejs je inače prva u SAD koja uvodi vlastitu kriptovalutu. Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom sveta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba da počne za nekoliko meseci, mali deo tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove “JPM koin”, digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sedištem u Njujorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata,piše B92.

Tags
Back to top button