Amazon u 2018. zaradio više od 11 milijardi dolara, a nije platio porez – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Amazon u 2018. zaradio više od 11 milijardi dolara, a nije platio porez

Amazon već drugu godinu zaredom nije platio niti jedan jedini cent poreza iako je samo u protekloj godini zaradio 11,2 milijarde dolara.

Div na online tržištu Amazon otkazao je planove za izgradnju svog drugog sedišta u New Yorku nakon reakcije na predložene subvencije od tri milijarde dolara.

Lokalni političari postavili su pitanje zašto bi kompanija koja je zarađivala milijardu dolara mesečno samo u poslednja tri meseca 2018. godine gradila još jedan luksuzni poslovni objekat u New Yorku novcem poreskih obveznika.

Oni su dobili dodatni motiv za kritiku nakon što je Institut za poreze i ekonomsku politiku (ITEP) objavio izveštaj koji pokazuje da Amazon ne plaća niti jedan jedini cent poreza već drugu godinu zaredom.

Tokom 2018. godine Amazon je skoro udvostručio svoj profit, tj. s 5,6 milijardi dolara njihovi prihodi su porasli na 11,2 milijarde dolara. No, oni su prijavili federalni porez na dobit od samo 129 miliona dolara za jednu godinu, što predstavlja poresku stopu od mizernih -1 posto iako je zakonska stopa poreza na dohodak 21 posto.

Međutim, Amazon nije sam. Iz ITEP-a su nedavno objavili da je Netflix ostvario profit od 845 miliona dolara u 2018. godini, što je najveći profit ikada, ali nije platio federalni ili državni porez na dohodak.

Tags
Back to top button