Prvi put otkrivena lažna novčanica kineskog juana u Srbiji – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Prvi put otkrivena lažna novčanica kineskog juana u Srbiji

Među 1.225 komada falsifikovanih stranih novčanica, koliko je tokom prošle godine otkriveno u Srbiji, nalazi se po prvi put jedna kineska.

Novčanica od sto lažnih juana pojavila se u Nišu. Kako je Novostima potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovo je prvi slučaj otkrivanja faksifikata kineskog juana u našoj zemlji.

“Falsifikat je konstatovan izveštajem o ekspertizi novca, koji je izrađen 5. oktobra 2018. godine. Zahtev za ekspertizu novčanice u apoenu od 100 kineskih juana podnelo je fizičko lice preko Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu”, ističu u NBS.

Poznato je da se u Srbiji falsifikatori najčešće bave falsifikovanjem dinara, evra i američkog dolara. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke.

“Retko konstatujemo falsifikate ruske rublje i mađarske forinte”, preciziraju u NBS.

Nemačka marka se, godinama unazad, redovno nalazi na listi otkrivenih falsifikata u Srbiji, iako od 2002. godine nije zvanično sredstvo plaćanja. Međutim, NBS je i dalje kotira na zvaničnoj kursnoj listi, zajedno sa još 10 nevažećih evropskih valuta (francuski franak, grčka drahma, italijanska lira…) i to zbog potrebe vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

I dok u centralnoj banci Nemačke može slobodno da se zameni za evro, u Srbiji samo dve banke menjaju nekadašnju nemačku valutu i to za dinare. Upravo se na bankarskim šalterima i otkriva lažni novac.

“Falsifikati su otkriveni u apoenima od 100 i 200 nemačkih maraka u Beogradu, Sjenici i Šapcu ukupne vrednosti 600 nemačkih maraka. Misli se na nominalnu vrednost jer falsifikati novca inače nemaju vrednost i oduzimaju se od lica kod kojih se zateknu, bez nadoknade”, objašnjavaju u NBS.

U Beogradu je u tri slučaja otkrivena novčanica od 100 nemačkih maraka u banci prilikom prijema novčanica od klijenta banke na šalteru, novčanica od 100 nemačkih maraka je otkrivena u Sjenici, takođe u banci prilikom obrade novca, dok je novčanica od 200 nemačkih maraka otkrivena u Šapcu, u banci prilikom prijema novčanica od klijenta banke na šalteru, pokazuju podaci NBS.

Tags
Back to top button