VTB bank preuzeo maloprodajni lanac Magnit – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

VTB bank preuzeo maloprodajni lanac Magnit

VTB je za 2,5 milijardi dolara preuzela vlasnički udio u trgovačkom lancu Magnit od dosadašnjeg šefa Sergeja Galickog koji je devedesetih godina osnovao tvrtku od kada ju je pretvorio u najveći ruski maloprodajni lanac s više od 16.000 lokacija.

Kad se prije otprilike godinu dana polako zahuktavala kriza u Agrokoru, slovenski poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže (u koju spadaju trgovački lanci Konzum, Mercatori i Idea) mogao pojaviti ruski poduzetnik Sergej Galicki. Biznismen porijeklom iz grada Sočija, gdje su 2014. održane zimske olimpijske igre, u dvadeset godina je sagradio jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Rusiji, pod brendom Magnit.

Iako od ruskog preuzimanja Agrokorove trgovačke djelatnosti nije bilo ništa, ovih su dana Galicki i Konzum ipak neočekivano povezani jer je objavljeno da je Galicki prodao 29,1 posto vlasničkog udjela u Magnitu ruskoj državnoj banci VTB i to za 2,5 milijarde dolara. Ruska banka, s aktivom koja doseže 230 milijardi dolara, je uz Sberbank u Hrvatskoj posljednjih godinu dana poznata i kao važan vjerovnik Agrokora u kojem se upravo ovih dana, nakon nagle promjene izvanrednog povjerenika, pokušava usuglasiti konačna verzija nagodbe između Todorićevog carstva pod državnim upravljanjem i njegovih kreditora i dobavljača.

Transakcija kojom je VTB postao najvećim pojedinačnim dioničarem trgovačkog lanca Magnit dočekana je na tržištu s iznenađenjem. Galicki je svoju kompaniju počeo graditi devedesetih godina i Magnit je od tada uspio izrasti u najveći ruski maloprodajni lanac s više od 16.000 lokacija. U posljednje vrijeme poslovanje nije bilo idilično, te je konkurentski lanac X5preuzeo poziciju maloprodajnog lanca s najvišim prihodima, no nije se naslućivalo da bi zbog problema Galicki mogao odustati od vlasništva i vođenja kompanije. O situaciji ponešto govori i činjenica da je ruski biznismen svoj udio prodao nekoliko postotaka ispod tržišne cijene

Galicki je godinama polako rasprodavao udjele u Magnitu, no do ove transkacije i dalje je bio vodeći dioničar. Nakon prodaje udjela VTB-u Galickome je u Magnitu preostao udio od 3 posto. Galickog se godinama ocjenjivalo kao biznismena koji je u Rusiji uspio samostalno postati milijarder za razliku od niza drugih tamošnjih oligarha koje se na razne načine dovodi u vezu s ruskom političkom vrhuškom.

VTB, koja je osnovana 1990. godine kao ruska banka za vanjsku trgovinu, nalazi se u većinskom državnom vlasništvu, a na čelu joj se nalazi Andrej Kostin koji je bio uz Galickog na novinskoj konferenciji na kojoj je objavljena transakcija. Prema izvještajima stranih medija Galickome je bilo teško što je prodao udio u trgovačkom lancu i nije dao nekakvo posebno objašnjenje zašto se odlučio na takav potez.

Reuters prenosi njegovu izjavu da je “konačni poticaj (za odluku, op.) došao radi činjenice da investitori kompanije više nisu na jednaki način gledali na budućnost kao njeni dioničari”. Galickim su u jednom trenutku konferencije toliko ovladale emocije da nije bio u mogućnosti govoriti što je Kostina nagnalo da mu utješno stavi ruku na rame.

seebiz.eu

Tags
Back to top button