Potencijal za saradnju Srbije i Evroazijske banke za razvoj postoji – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Potencijal za saradnju Srbije i Evroazijske banke za razvoj postoji

Evroazijska banka za razvoj finansira 74 investiciona projekta.

 Potencijal za saradnju Srbije i Evroazijske banke za razvoj (EBR) postoji, a u optimističnom scenariju Srbija bi mogla da bude most za povezivanje tržišta Evropske unije i Evroazijske ekonomske unije (EEU), smatra predsednik Izvršnog odbora banke Andrej Beljaninov.

“Pri tom bi Srbija mogla sa odigra ključnu ulogu u poboljšanju saradnje između dve unije”, rekao je on dodajući da Srbija i EEU trenutno vode pregovore zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Beljaninov navodi da EBR trenutno ima šest članica – sve zemlje (EEU) i Tadžikistan.

“Teorijski, banka može da realizuje projekte i van ove teritorije, ali zasad ne postoji takav presedan. Projekat čija je realizacija planirana i na teritoriji trećih država, može biti razmatran od strane Saveta banke jedino kao izuzetak i po posebnoj proceduri. U svakom slučaju, potencijal za saradnju Srbije i EBR postoji”, kaže Beljaninov u razgovoru za “Politiku”.

On je naglasio da se taj potencijal odnosi pre svega na projekte u oblastima elektroenergetike, modernizacije železničke infrastrukture, automobilske industrije i poljoprivrede, “budući da u tim oblastima države članice mogu da pronađu interes za saradnju sa Srbijom.”

Kada je reč o EEU, on je istakao da Srbija nema trenutno ni status posmatrača, iako bi mogla da ga dobije.

Andrej Beljaninov (61) decenijama slovi za jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Od 2017. je predsednik Izvršnog odbora Evroazijske banke za razvoj, a iste godine postaje i generalni sekretar Skupštine naroda Evroazije.

Evroazijska banka za razvoj (EBR) je međunarodna finansijska organizacija koja pomaže ekonomski rast država članica, širenje trgovinsko-ekonomskih veza među njima, kao i razvoj integracionih procesa na teritoriji Evroazije kroz investicije.

Banku su 2006. osnovali predstavnici Rusije i Kazahstana, a 2009. punopravni članovi postali su Jermenija, i Tadžikistan, 2010. Belorusija i konačno 2011. Kirgizija.

Od trenutka osnivanja EBR je privržena misiji pomoći razvoju ekonomija država članica, njihovom ekonomskom rastu, uzajamnoj trgovini i učvršćivanju integracija u njima.

Osnivački kapital banke je sedam miliona američkih dolara. Po stanju od 1. decembra 2017, obim tekućeg investicionog portfolija je 2,74 milijarde, a ukupno ostvarenih i tekućih projekata – 6,12 milijardi dolara.

Trenutno, EBR finansira 74 investiciona projekta u šest zemalja.

 

Izvor: Politika/BKTVNews
Tags
Back to top button