VTB povećao iznos rezervisanja za nenaplative kredite – Bankar.rs
Uncategorized

VTB povećao iznos rezervisanja za nenaplative kredite

Ruska banka VTB rezervisala je dodatnih 50 milijardi rubalja (882 milona dolara) za pokrivanje rizičnih kredita i dogovorila se s ruskom centralnom bankom da će oprezno pratiti količinu rizičnijih kredita, rekao je za Reuters izvršni direktor Andrej Kostin.

U intervjuu odobrenom za objavu u ponedeljak čelnik VTB-a rekao je da je centralna banka 10 meseci analizirala njihovo finansijsko stanje.

“Krajem prošle godine rezervisali smo oko 50 milijardi rubalja, pri čemu je oko polovinu tog iznosa preporučio naš odeo za upravljanje rizicima a otprilike isti iznos rezervisan je na osnovu preporuka centralne banke”, pojasnio je Kostin u razgovoru za Reuters.

Njegove reči pokazuju da je centralna banka postrožila nadzor nad velikim bankama nakon što je prošle godine bila prisiljena da pritekne u pomoć za tri velika privatna zajmodavca.

“Centralna banka završila je provere u našoj banci, u nizu pitanja usaglasili smo se da ćemo pola godine analizirati izvedbu određenih kredita i potom odlučiti jesu li potrebne eventualne dodatne rezervacije”, dodao je.

“Zagovornik sam dobro pokrivenog portfelja i smirenosti”, napomenuo je čelnik ruske banke, ne precizirajući koje su vrste kredita pokrivene dodatnim rezervacijama.

Napomenuo je tek da će uprkos povećanim rezervisanjima banka zaključiti 2017. godinu s neto dobiti nešto iznad 100 milijardi rubalja, kao što je i prognozirano. Biće takođe spremni isplatiti 50 posto neto dobiti za dividende za rezultate u prošloj godini, naglasio je.

Banka je već rezervisala 118,2 milijarde rubalja u prvih devet mjeseci 2017. godine, 19 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije. Udeo nenaplativih kredita iznosio je na kraju prošlogodišnjeg septembra 6,4 posto i bio je nepromenjen u odnosu na početak 2017. godine.

Kostin dodaje da je centralna banka u pojedinim slučajevima “malo preoštro” primenjivala svoja ovlašćenja nad bankarskim sektorom. Dodao je ipak da VTB nema problema sa centralnom bankom.

Istaknuo je također da VTB, koji je na kraju prošlogodišnjeg novembra imao stopu adekvatnosti kapitala od 13,1 posto, namjerava u iduće dvije godine podupreti kapital poslovnim rezultatima i da ga ne planira prikupljati iz spoljnih izvora.

Kostin je istupio u javnosti dan uoči američke objave popisa ruskih biznismena bliskih Kremlju, na kojem bi se po njegovoj proceni mogao i sam naći. Uvrštenje na popis moglo bi banci otežati finansiranje.

Tags
Back to top button