Kako će pojava kriptovaluta uticati na dalji razvoj banaka, a kako na obične građane? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTE

Kako će pojava kriptovaluta uticati na dalji razvoj banaka, a kako na obične građane?

“Svako od nas je korisnik bankarskih usluga, barem zbog uplate primanja preko računa. Pošto sve više kompanija prihvata kriptovalute, banke se prilagođavaju tako što su spremne da procesiraju kriptovalute kako bi zadržale klijente”.

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava kako će bitkoin uticati na dalji razvoj bankarskog sistema.

“Svako od nas je korisnik bankarskih usluga, barem zbog uplate primanja preko računa. Pošto sve više kompanija prihvata kriptovalute, banke se prilagođavaju tako što su spremne da procesiraju kriptovalute kako bi zadržale klijente.

MasterCard i Visa prihvataju kobrendiranje bitcoin platnih kartica kako bi ostvarili prisustvo na tržištu virtuelnih valuta, o čemu smo pisali u jednom od prošlih nastavaka. Korišćenjem novčanika za bitkoine, o čemu je takođe bilo reči, svaki korisnik precizno kontroliše stanje svojih bitkoina na računu. Novčanici su aplikacije na našem mobilnom telefonu ili računaru, a mogu biti i odštampani na papiru, ukoliko koristimo bitkoin bankomate i odlučimo se za „papirnu“ opciju.

Trenutno su u Beogradu aktivna tri bankomata za bitkoine, a jedan u Novom Sadu. Postoje i onlajn „menjačnice“ putem kojih možemo izvršiti konverziju iz bitkoina u bilo koju drugu valutu i obrnuto. Na bitkoin bankomatima je moguća i upotreba keša što nam daje mogućnost konverzije keša i bitkoina. Jednom rečju, bilo koju od kriptovaluta možemo koristiti kao svaku drugu klasičnu valutu.

Što se tiče nas kao korisnika, kriptovalute nam omogućavaju prenos novca sa računa na račun mnogo brže nego što je to slučaj kada se plaća nekom od klasičnih valuta. Pored toga, provizije prilikom plaćanja su višestruko manje što je takođe povoljno za nas kao korisnike. Najznačajnija posledica uvođenja kriptovaluta je omogućavanje pristupa finansijskom tržištu za stanovnike siromašnih zemalja koji to do sada nisu mogli.

Velika promena se dogodila u tome kako ljudi mogu obavljati posao i izvršiti transakcije. Transakcije se mogu izvršiti van tradicionalnih banaka klikom na ekran mobilnog telefona. Neki pojavu kriptovaluta porede sa pojavom automobila kada je železnica bila dominantan kopneni vid prevoza.

 

Izvor: telegraf.rs

Tags
Back to top button