Banka zabranila zaposlenima da trguju bitkoinom – Bankar.rs
KRIPTOVALUTE

Banka zabranila zaposlenima da trguju bitkoinom

Nordea Bank AD, koja posluje na tržištu severne Evrope, je zabranila svojim zaposlenim da trguju bitkoinom, ili bilo kojom drugom kriptovalutom.

Švedski finansijski nadzorni organ smatra da “svaka institucija mora odlučiti o detaljima svojih internih propisa koji određuju pravila za ulaganja i trgovinu svojih zaposlenih”, rekao je portparol Peter Svensson za Bloomberg, u odgovoru na pitanja o bitkoin smernicama.

Odluka banke da zabrani bitkoin trgovinu za svoje zaposlene možda je dovela do približavanja evropskog finansijskog sektora izdavanju smernice po tom pitanju. Evropska bankarska federacija još uvek nije usvojila zvanični stav o kriptovalutama, izjavio je portparol Raimond Frenken. Ali, kako zajmodavci počnu da nameću svoje zabrane, organizacija možda mora da iznese jasan stav, rekao je on.

“Ako banke kao što je Nordea imaju vrlo specifičnu politiku u vezi sa ovim – a znam da su kripovalute goruća tema, uključujući i u ECB-u i centralnim bankama – vjerovatno će se sve promeniti. Verovatno je da će se to morati diskutovati u kontekstu Evropske bankarske federacije “, rekao je Frenken.

Nordea je izjavila da se korišćenje bitkoina od strane klijenata nije nešto na šta bi oni trebalo da utiču , ali “važno je naglasiti da to nije nešto u šta preporučujemo našim kupcima da ulažu”, rekla je banka. “Kao i sve druge platforme za trgovanje banaka, Nordea Investor omogućava pristup trgovini svim vrijednosnim papirima nabrojanim na, na primer, Nasdaq-u.” U praksi to znači da kupci u samouslužnom sektoru kompanije Nordea mogu putem platforme kupiti proizvode vezane za kriptovalutu.

Nordea je, po svemu sudeći, prva banka koja je zabranila bitkoin među svojim zaposlenima.

Tags
Back to top button