Američka poreska reforma istisnula dobit švajcarskog UBS-a u 2017. – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Američka poreska reforma istisnula dobit švajcarskog UBS-a u 2017.

Švajcarski bankarski div UBS u ponedeljak je izvestio o oštrom padu dobiti u 2017. godini zbog značajnog gubitka u četvrtom tromesečju povezanog s poreznom reformom u Sjedinjenim Državama.

UBS-ova neto dobit u prošloj je godini potonula za 63 posto, na 1,16 milijardi švajcarskih franaka, odnosno približno 900 miliona evra, pokazao je poslovni izveštaj.

U posljednja tri prošlogodišnja meseca UBS je poslovao s neto gubitkom od 2,2 milijarde švajcarskih franaka zbog troška u iznosu 2,87 milijardi franaka povezanog s izmenama američkih poreznih propisa.

Ako bi se isključio taj trošak, kako navode u saopštenju, četvrti kvartal bio bi zaključen s neto dobiti od 641 milion franaka.

Premda su zbog izmena američkih poreznih zakona banke koje posluju u SAD-u ubeležile značajne jednokratne gubitke u poslednjem tromesečju prošle godine, očekuje se da će u budućnosti ta reforma pozitivno uticati na njihovo poslovanje.

“Godina 2017. bila je sjajna za nas. Ostvarili smo snažnije finansijske rezultate i ispunili zacrtane ciljeve po pitanju smanjenja troškova”, rekao je prema u saopštenju UBS-ov izvršni direktor Sergio Ermotti.

“Jasniji propisi znače da u UBS-u možemo otvoriti novo poglavlje, što nam omogućava izoštravanje fokusa na rast u svim segmentima poslovanja, dalja ulaganja u tehnologiju i ostvarivanje atraktivnih prinosa našim dioničarima”, dodao je Ermotti.

Tags
Back to top button