Srbi zaduženiji u keš kreditima nego u stambenim – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Srbi zaduženiji u keš kreditima nego u stambenim

Iako smo siromašna nacija, s prosečnom platom od tek oko 400 evra, što je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf okarakterisao kao bolno nisko, ne prestajemo da se zadužujemo.

Pozajmljivanje novca poraslo je u poslednjih godinu dana kao posledica drastičnog pada kamata, pa tako svaki stanovnik sada duguje bankama oko 1.000 evra, piše Politika.

Veće zaduživanje dovelo je i do toga da su banke u gotovinske kredite plasirale isto, pa čak i više novca nego u stambene. Građani su za keš, refinansirajuće i potrošačke kredite od banaka pozajmili 410 milijardi dinara, a u stambenim su plasirane 382 milijarde dinara.

To što su keš krediti stigli i prestigli stambene svojevrsna je osobenost, jer se keš krediti uzimaju u prosečnoj vrednosti od oko 4.000 evra, dok oni za krov nad glavom u proseku iznose oko 40.000 evra.

Prema podacima Udruženja banaka, građani otplaćuju više od 1,7 miliona kredita. Od toga su više od 1,5 miliona zajmova keš pozajmice, dok stambene i one za adaptaciju stambenog prostora otplaćuje nešto više od 110.000 građana.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da građani iz prošlosti „vuku“ sklonost ka potrošnji.

„Mi smo decenijama živeli iznad mogućnosti zahvaljujući pomoći iz inostranstva. Kada narod navikne na određeni nivo potrošnje teško ga smanjuje, bez obzira na to da li se BDP smanjuje ili sporo povećava.“

Naša štednja je mala, po Svetskoj banci pet, šest odsto BDP. Štednja Kineza je, na primer, prosečnih 40 odsto BDP, a u nekim godinama dostiže i 50 odsto. Ipak, manje smo zaduženi od suseda, što znači da imamo prostor da ni mi ne budemo gori od drugih, kaže Madžar.

To što su keš krediti premašili stambene objašnjava time što su oni dostupni širem krugu osoba u manjim iznosima, pa tako veći broj kredita s manjim iznosima daje veliku masu.

Većina bankara kažu da su kamate za zajmove fizičkih lica pale na sedam do osam odsto godišnje u proseku i da građani iskorišćavaju prednosti nižih kamata.

Izvor: BizLife/Politika

Tags
Back to top button