Direktor Intese SanPaolo: Postoji potencijal za rast u povezivanju banaka i osiguravatelja – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Direktor Intese SanPaolo: Postoji potencijal za rast u povezivanju banaka i osiguravatelja

Postoji potencijal za rast u povezivanju banaka i osiguravača, poručio je izvršni direktor italijanske banke Intesa SanPaolo, naglašavajući ujedno da će Intesa temeljno razmotriti moguće opcije povezivanja s osiguravajućom kućom Generali.

Iz Intese su u utorak potvrdili da razmatraju mogućnosti povezivanja sa Generalijem, nakon što su neimenovani izvori kazali da u toj banci razmišljaju o ponudi za većinski udio u najvećoj italijanskoj osiguravajućoj kući.

Prema vrednosti deonica na zatvaranju tržišta u četvrtak Generalijeva tržišna kapitalizacija iznosi 24 milijarde evra.

U četvrtak je izvršni direktor Intese Carlo Messina novinarima na marginama sastanka u Torinu kazao kako integracija osiguravača u bankarsku mrežu ima smisla.

“Postoji prostor za rast u tom sektoru”, kazao je Messina.

“Ne ustručavamo se razmotriti moguće opcije za rast pod uslovom da ne slabe našu kapitalnu poziciju i ne ugrožavaju mogućnost isplate dividende deoničarima”, dodao je.

Istaknuo je takođe da se informacije koje su procurile u medije odnose na deo šire strateške analize, ukazavši i na njezine moguće različite ishode.

“Analiziramo razne opcije, a sve će zavisiti o ceni. Nećemo žuriti s procenom, naša je pregovaračka pozicija jaka”, rekao je čelnik Intese.

Naglasio je takođe da se na sastanku upravnog odbora u petak neće raspravljati o mogućnosti povezivanja s Generalijem.

“Apsolutno ne”, rekao je.

Generali je pak na medijske izveštaje o interesu Intese reagovao kupovinom glasačkih prava u toj italijanskoj banci, koja odgovaraju 3,01 posto njenog deoničkog kapitala. Prema podacima Thomson Reutersa, njegova je vrednost 1,2 milijarde eura. Generalijev potez protumačen je kao obrana od neprijateljskog preuzimanja, budući da prema italijanskim zakonima kompanija ne može kupiti više od tri posto udjela u drugoj kompaniji koja je njen dioničar s udelom većim od tri posto.

Ako Intesa ipak odluči kupiti više od tri posto udela u Generaliju, njena će glasačka prava biti ograničena na tri posto i moraće u roku od godinu dana prodati udeo koji premašuje tu granicu.

Alternativa je ponuda za preuzimanje najmanje 60 posto udela u Generalijevom dioničkom kapitalu.

Tags
Back to top button