Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamatnih stopa pre septembra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamatnih stopa pre septembra

Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs saopštila je da ne očekuje da će američka centralna banka FED smanjiti kamatne stope pre septembra.

U prethodnom izveštaju je Goldman Sachs prognozirao da će smanjenje kamatnih stopa doći već u julu, prenosi Politika, pozivajući se na portal Investing.

Zapisi sa poslednjeg sastanka Feda su pokazali da su zvaničnici i dalje zabrinuti zbog jakih inflatornih pritisaka, a neki članovi upravnog odbora su čak izrazili spremnost da „dodatno pooštre monetarnu politiku” ukoliko se pojave rizici od ponovnog rasta cena.

Julsko smanjenje kamate „ne izgleda kao najverovatniji ishod” pošto podaci o inflaciji, poslovnoj aktivnosti ili tržištu rada u Americi još nisu zadovoljavajući, dodali su analitičari Goldman Sachsa.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 odsto na 3,4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupela za 2,2 odsto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cene energije porasle za 2,6 odsto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1 odsto.

Tags
Back to top button