Ovo su dva stuba srpske industrijske proizvodnje – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ovo su dva stuba srpske industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja je u februaru ove godine porasla za 8,4 odsto međugodišnje. To je objavila Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statisitku i navela da je najveći doprinos ovom rastu dao rast prerađivačke industrije, od 10,8 odsto međugodišnje kao i rudarstva, 14,9 odsto.

U energetici je zabeleženo smanjenje aktivnosti, za 2,9 odsto međugodišnje a u prerađivačkoj industriji rast proizvodnje ostvaren je u 19 od 24 oblasti.

Najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje metalnih proizvoda, hrane, derivata nafte, hemijskih proizvoda i od proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

U prva dva meseca ove godine međugodišnji rast industrijske proizvodnje iznosio je 7,9 odsto.

Rast aktivnosti nastavljen je tokom februara i u uslužnim sektorima, trgovini na malo i u oblasti turizma.

Promet robe u trgovini na malo u februaru je realno bio veći za 8,8 odsto nego u istom mesecu prethodne godine, a broj dolazaka turista za 9,2 odsto.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS-a, robni izvoz je u februaru zabeležio međugodišnji rast od 6,6 odsto, a uvoz 4,3 odsto, pri čemu je rast izvoza vođen izvozom prerađivačke industrije i poljoprivrede, a rast uvoza uvozom sredstava za rad.

Tags
Back to top button