Dobit EPS-a u 2023. skoro milijardu evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dobit EPS-a u 2023. skoro milijardu evra

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojila je na sednici izveštaj o realizaciji konsolidovanog trogodišnjeg plana poslovanja za prošlu godinu koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista istorijski, dobit od skoro milijardu evra je do sada nezabeležena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenja upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete“, rekla je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD.

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS-a, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovali finansije i proizvodnju električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja.

Promene su, prema njenim rečima, počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta, promene moraju da se sprovedu i u dubini sistema.

„Još se radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, pre svega kada su poslovni rashodi u pitanju“, rekla je ona.

Navela je da će država kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne.

Investicije moraju, kako je rekla, realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju.

Neophodno je, kako je ocenila, posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija pre svega u rudarskom rektoru. Istakla je da su „prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima“.

„Zahvalna sam timu koji je imao znanja, volje i hrabrosti da zajedno započnemo reformu EPS-a koja je više nego izazovna imajući u vidu da se decenijama nije radilo ništa na tom planu. Promene su počele, ali mora i brže i bolje“, rekla je Đedović Handanović.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button