Proglašeni pobednici 7. Regionalnog app izazova – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Proglašeni pobednici 7. Regionalnog app izazova

Na tradicionalnom, sedmom po redu Regionalnom app izazovu koji organizuju kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, članice Telekom Srbija grupe, svoja idejna rešenja u vidu aplikacija koje olakšavaju život i imaju potencijal da utiču na pozitivan razvoj društva, predstavili su članovi 15 timova srednjoškolaca iz regiona.

Nakon nacionalnih takmičenja, na kojima je po pet timova iz svake zemlje izborilo učešće na završnom takmičenju u Beogradu, za najuspešnije proglašene su aplikacije „Vision assist“, tima iz Srednje elektro- tehničke škole „Vaso Aligrudić iz Podgorice, „ARTour“, tima iz Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ iz Milića i aplikacija „BQuiet“ iz Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice. Aplikacija „Vision Assist“ nagrađena je i specijalnom nagradom za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“.

Pobednički timovi dobijaju priliku da posete konferenciju u Barseloni posvećenu kreativnosti, vizuelnim i digitalnim umjetnostima, dok su dobitnicima specijalne nagrade uručeni prestižni mobilni telefoni.

Talentovani učenici imali su priliku da, tokom rada na aplikacijama, uz podršku svojih profesora, ali i zaposlenih u Telekomu Srbija, m:tel-u Crna Gora i m:tel-u Bosna i Hercegovina, primene znanje stečeno u školi, unaprede sposobnosti rada u timu i da prezentujući aplikacije kao gotov proizvod, zaokruže kreativni proces.

„Za sve ove godine koliko traje naš program, kroz projekte u okviru njega stasale su generacije mladih programera koji se spremno nose sa svim izazovima današnjice. Tako i učesnici ovogodišnjeg Regionalnog app izazova, sadašnji srednjoškolci, već poseduju veliki potencijal i spremnost da uspešno savladaju sve buduće izazove. Izuzetno smo ponosni na sve đake koji su, i pored svojih školskih obaveza, vredno radili na tome da osmisle i izrade kreativna i praktična rešenja za mobilne uređaje. Rezultat njihovog rada ogleda se u ovih 15 inovativnih aplikacija koje su danas predstavljene na završnom takmičenju“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.  

Dušan Radusinović, direktor Sektora za strategiju i rizike m:tel-a Crna Gora je čestitao pobjednicima i izrazio zadovoljstvo što ovaj projekat tradicionalno okuplja najtalentovanije mlade ljude iz regiona. „Svijet mijenjaju ljudi sa vizijom – svijet menjate baš vi i imaćete apsolutnu podršku Telekom Srbija grupe. Ponosni smo na vas jer ste odbrali IT profesiju, koja je prije svih zakoračila u budućnost i tu smo da vam pomognemo da se razvijate i ostvarite kao uspješni profesionalci. Vrata IT svijeta otvaraju nove poslovne mogućnosti mnogo brže nego u bilo kojoj drugoj oblasti i zajedno ćemo ih otvoriti“, rekao je Radusinović i poručio mladim programerima: “Ovo takmičenje na najbolji mogući način promoviše pozitivne vrednosti, viziju, znanje i timski rad, tako da je uspeh današnjih pobednika uspjeh svih koji su učestvovali u projektu, učenika, mentora i kolega iz sva tri tima.“

U ime kompanije m:tel BiH nagradu timu iz Crne Gore uručila je Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel, naglasivši da je ovo takmičenje još jedan dokaz da sve tri zemlje iz kojih dolaze takmičari polažu velike nade u mlade ljude i daju podsticaj da oni u njima ostanu i razvijaju se. „Sve naše kompanije imaju programe stipendiranja studenata, pa pretpostavljajući da ćete nastaviti svoje školovanje na nekim od tehničkih fakulteta, znajte da vas tamo čekaju naše stipendije i naša podrška, a nakon toga i zaposlenje u našim firmama. Sve ovo je dokaz da su ovaj region i Telekom Srbija kao grupa orijentisane tako da podržavaju dugoročno i studiozno mlade od početka njihovih preduzetničkih inicijativa, pa sve do kraja njihovog radnog i životnog veka. Stojimo uz vas i čestitamo vam na svim uspesima“, rekla je Jelena Trivan, te istakla da je veoma zadovoljna činjenicom što je nagrada ponovo putovanje, tako da će pobednici imati priliku da se druže sa svojim kolegama iz celog sveta, te tako videti da nismo na začelju nego na napretku po tome koliko ulažemo u mlade.

Posle tri godine online održavanja,  Regionalni app izazov okupio je u Beogradu učenike iz regiona koji su pored učešća u takmičenju imali mogućnosti da se upoznaju sa radovima i načinom razmišljanja svojih vršnjaka iz regiona, da se druže i posjete Muzej Nikole Tesle. Dodatna motivacija za učenike bila je i prezentacija Davora Sakača, direktora TS Ventures Fonda, koji je ukazao na kretanje trendova u startap okruženju i učenicima pružio dodatne informacije kako u budućnosti da se izbore sa svim izazovima i svoje proizvode učine konkurentnim u dinamičnom tržišnom okruženju.

Tags
Back to top button