Kompanija iz Srbije na listi HILJADU evropskih sa najbržim rastom – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Kompanija iz Srbije na listi HILJADU evropskih sa najbržim rastom

Na ovogodišnjoj listi hiljadu evropskih kompanija sa najbržim rastom Financial Times-a i Statiste našla se i po jedna kompanija iz Srbije i Bosne i Hercegovine i nekoliko hrvatskih.

Kompanija iz Srbije Factory World Wide iz sektora IT/softver je na 107. mestu liste. Osnovana je 2015. i u 2022. je imala 76 zaposlenih. Kompanija je dospela na listu zahvaljujući kombinovanoj godišnjoj stopi rasta prihoda (CAGR) u periodu 2019-2022. od 151,5 odsto. Glavni kriterijum za mesto na listi koju rade britanski poslovni dnevnik i nemačka kompanija za istraživanja bio je CAGR u periodu 2019-2022. od najmanje 36 odsto.

Prva na listi evopskih kompanija sa najbržim rastom je Raylyst Solar sa sedištem u Pragu koja se bavi distribucijom solarnih panela i drugih visokonaponskih proizvoda. Njen CAGR je bio 824%.

Drugi je Adagio, francuski provajder reklamnih tehnologija sa CAGR od 583 odsto, a treća je italijanska digitalna reklamna agencija Bidberry sa CAGR od 424 odsto.

Financial Times piše da su IT i softverske grupe ponovo predvodile i da su sa 188 kompanija najzastupljenije su na listi. Slede građevinske kompanije (94), e-trovina (78), energetika i komunalne usluge (69).

Geografski gledano, prednjači Italija sa 309 brzo rastućih kompanija, a njen najveći konkurent Nemačka ima 202 kompanije na listi.

Financial Times navodi da se, po tom kriterijumu, Holandija popela na šesto mesto, a Belgija je po prvi put ušla među prvih deset. London je pak osmu uzastopnu godinu zadržao „titulu“ grada sa najveći brojem brzo rastućih kompanija sa 69 biznisa. Drugi je Milano sa 44, a treći Pariz sa 39.

Kompanija iz Bosne i Hercegovine Ministarstvo za programiranje (Ministry of Programming) iz sektora IT/softver je na 843. mestu liste hiljadu kompanija sa najbržim rastom. Među najbrže rastućim evropskim kompanijama je i sedam iz Hrvatske od kojih su dve među prvih sto.

Izvor: Bizlife/Beta

Tags
Back to top button