Vučić o povećanju plata: Evo kada će biti 855 evra! – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vučić o povećanju plata: Evo kada će biti 855 evra!

Prosečna plata u Srbiji u decembru 2023. godine bila je 812 evra, a očekujemo da u martu bude 855 plus, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tražićemo alternativne načine za snabdevanje novcem naše građane na Kosovu i Metohiji, rekao je predsednik na početku obraćanja javnosti. “Situacija oko dinara na KIM se nije popravila na bolje uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu, ne postoje naznake da će odluke biti promenjene, bićemo primorani da pronađemo alternativna rešenja za isplatu prinadležnosti Srbima”, naveo je on.

Vučić je govoreći o ekonomiji u Srbiji, naveo da je potrebno da se nastavi ulaganje, poput otvaranja naučno tehnoloških parkova.

“Moramo da ulažemo u znanje naših ljudi”.

“Kada sam postao predsednik, Srbija je delila treće i četvrto mesto po visini plate. Ispred nas je bila 2014. godine Crna Gora, imali su 490 evra prosečnu neto platu. Srbija je imala 330 evra. BiH je imala 374, a Makedonija 320 evra platu. Delili smo treće i četvrto mesto. Decembar 2023. godine, Srbija je imala 812 evra prosečnu platu, očekujemo da u martu, ona bude 855 i više. U decembru nismo imali povećanje minimalca, nismo imali povećanje zarada, što nam sve dolazi na ovih 812 evra. Crna Gora je u januaru imala 819 evra prosečnu platu, 35 evra ispod Srbije, a bili su 50 odsto ispred nas pre 10 godina. Stopa javnog duga Srbije je 50 odsto niža danas od stope Crne Gore. Sa deobe 3. i 4. mesta, prvi smo u regionu po visini plata. U decembru je 842 evra imala Bugarska, dali smo se u trk i da prestignemo Bugarsku, Rumunija je imala 1.019 i to nam je sada cilj, da prestignemo i njih”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je od velikog značaja ono što Srbija radi po pitanju “Zelenih koridora”. Vučić je dodao i da očekuje da će strane investicije ove godine premašiti pet miliona evra.

“Za nas je od strahovito velikog značaja ovo što radimo po pitanju zelenih koridora. Očekujemo da strane investicije ove godine premaše pet miliona evra. Mađarska je malo ispred nas, Rumunija 2,8 milijardi. Ne zaboravite da nemamo more i nemamo ulaganja u velike hotele, poslovne prostore na morskoj obali kao što ima dobar deo zemalja u okruženju”, rekao je Vučić.

Izvor: B92

Tags
Back to top button