Mali: Uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Siniša Mali je najavio da će elektronske usluge za prijavljivanje radnika ovom tržištu građanima postati dostupne sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

“Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola”, objasnio je Siniša Mali.

Tags
Back to top button