Prvi gubitak ECB u poslednjih 20 godina zbog visokih kamata – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Prvi gubitak ECB u poslednjih 20 godina zbog visokih kamata

Evropska centralna banka (ECB) izvestila je u četvrtak o rekordnom godišnjem gubitku za 2023. godinu i saopštila da su verovatni dalji gubici, jer će zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa morati da isplati milijarde evra bankama.

Reč je o prvom godišnjem gubitku za skoro 20 godina, što je navelo kreatore politike da prvi put prenesu godišnji deficit, koji bi trebalo da nadoknade budućim profitima. Gubitak od 1,3 milijarde evra odražava uticaj viših kamatnih stopa plaćenih nacionalnim centralnim bankama, prenosi Financial Times.

ECB je agresivno podigla kamatne stope u poslednje dve godine i ima naduvan bilans nakon decenije finansijskih podsticaja, a komercijalne banke sada zarađuju velike kamate na hiljade milijardi evra koje su štampane tokom ere inflacije.

ECB je saopštila da je njen gubitak pre oslobađanja rezervi iznosio 7,9 milijardi evra nakon gubitka od 1,6 milijardi evra 2022. godine. Kada se sve rezerve za rizik izbrišu, gubitak od 1,3 milijarde evra biće prenet, kako bi se kompenzovao budućim profitom, pokazuju finansijski računi, prenosi Reuters.

Banka je saopštila da je i dalje dobro kapitalizovana i da može efikasno da posluje bez obzira na bilo kakve gubitke. Prema procenama ECB, banka će verovatno pretrpeti dodatne gubitke u narednih nekoliko godina kao rezultat materijalizacije rizika kamatnih stopa, pre nego što se vrati održivom profitu.

Za razliku od komercijalnih banaka, centralna banka može da posluje sa iscrpljenim rezervama, pa čak i sa negativnim kapitalom. Međutim, ovi gubici mogu da izazovu zabrinutost u pogledu kredibiliteta i da ostave vlade bez zarade od dividendi.

Tags
Back to top button