Tehnološki milijarderi redefinišu političku scenu San Franciska – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Tehnološki milijarderi redefinišu političku scenu San Franciska

San Francisko, metropola poznata po svojim progresivnim javnim politikama, postaje arena intenzivnih političkih promena pod uticajem tehnoloških milijardera i investitora iz sfere rizičnog kapitala. Prema najnovijim analizama, novi talas ulaganja u tamošnje neprofitne organizacije i „think tank“-ove ima za cilj promenu kursa grada u pravcu koji bi bio strožiji prema kriminalu i beskućništvu, te otvoreniji prema biznisu i izgradnji stambenog prostora.

Grupa uticajnih ličnosti, uključujući menadžera hedž fonda Vilijama Oberndorfa, investitora milijardera Majkla Morica, zagovornika kriptovaluta Krisa Larsena, suosnivača PayPal-a Dejvida Saksa, direktora Y Combinatora Gerija Tena i direktora Pantheona Zakarija Rozena, investirala je, prema javno dostupnim podacima, najmanje 5,7 miliona dolara u preoblikovanje politika San Franciska.

Međutim, stvarni iznos njihovih doprinosa mogao bi da bude znatno veći zbog nedostatka javne transparentnosti nekih donacija, piše The Guardian.

Kroz mrežu neprofitnih organizacija, tzv. dark money grupa i političkih akcionih komiteta, ovi donatori su stvorili složenu infrastrukturu za promociju svojih političkih ciljeva. Tri glavne grupe koje dominiraju ovom mrežom – NeighborsSF, TogetherSF i GrowSF – privukle su više od 26 miliona dolara u donacijama od 2020. godine, od čega je više od 21 milion dolara potrošeno na različite političke inicijative.

Ova finansijska ulaganja su usmerena na promociju politika koje favorizuju oštriji pristup rešavanju problema beskućništva i droga, kao i na stvaranje povoljnijeg okruženja za poslovanje i gradnju.

Pored toga, neki od ovih aktera su zastupali ideju centralizacije veće moći u kancelariji gradonačelnika.

Analize pokazuju da su donacije usmerene ka organizacijama koje jedna drugoj prebacuju sredstva, deleći pritom osoblje, adrese i donatore.

Ovo komplikuje proces razotkrivanja pravih izvora finansiranja, pogotovo u svetlu toga što takozvane dark money grupe nisu obavezne da otkrivaju svoje donatore ni političke doprinose.

Među najistaknutijim grupama nalazi se Neighbors for a Better San Francisco Advocacy, osnovana od strane Oberndorfa, koja je zabeležila značajne donacije od strane pojedinih veoma bogatih pojedinaca iz tehnološkog i sektora nekretnina.

Njihova inicijativa je usmerena na poboljšanje javne bezbednosti, obrazovanja i kvaliteta života u gradu, podržavajući ono što nazivaju „pragmatičnim“ i „odgovornim“ grupama i kandidatima.

Uo;i izbora 2024. godine, ova mreža se priprema da odigra ključnu ulogu, sa namerom da utiče na izbore za odbornike grada San Franciska.

Njihovi napori usmereni su na smenjivanje progresivnih nadzornika, kao i na podršku umerenih demokrata u pokušaju da zamene progresivce na ključnim pozicijama.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button