U Nemačkoj 71 odsto radnika želi četvorodnevnu radnu nedelju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Nemačkoj 71 odsto radnika želi četvorodnevnu radnu nedelju

U 45 kompanija širom Nemačke počela je primena četvorodnevne radne sedmice.

Tokom tog perioda će se utvrđivati učinci skraćenog vremena na poslu na platu kakva je bila tokom petodnevne radne nedjelje. Testiranje će trajati pola godine.

Inicijativu za četverodnevnu radnu sedmicu vodi berlinska konsultantska kompanija Intraprenor u saradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG).

Zagovornici skraćivanja radne sedmice nadaju se da će to učiniti radnike srećnijim i produktivnijim u vreme kada je rast produktivnosti u Nemačkoj spor i postoji manjak radne snage, piše B92.

Prema podacima Centralne banke Nemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u novembru 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta produktivnost je i dalje daleko veća od produktivnosti drugih velikih evropskih ekonomija.

Prema zagovornicima četvorodnevne radne nedelje i većini onih koji su imali priliku da rade četiri dana u sedmici, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Veruje se da bi to ohrabrilo one koji ne žele da rade jer smatraju da je petodnevna radna sedmica preduga da bi dobili posao. Dakle, postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Nemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) objavila je u novembru 2023. godine da se polovina nemačkih kompanija bori s popunjavanjem radnih mesta.

Prema istraživanju kompanije Forbes, 71 odsto zaposlenih Nemaca žele da imaju mogućnost da rade četiri dana u sedmici. Više od tri četvrtine podupire Vladinu odluku o razmatranju uvođenja četvorodnevne radne sedmice, a dva od tri poslodavca takođe podržavaju Vladinu odluku.

Značajna većina (75 odsto) smatra da bi četvorodnevna radna sedmica bila poželjna za zaposlene, dok 59 odsto smatra da bi bio prihvatljiv za poslodavce. Gotovo polovina poslodavaca (46 odsto) smatra da je testiranje četvorodnevne radne nedelje izvodivo na radnom mestu.

(Biznis.rs)

Back to top button