NBS: Priština ne može da ukine dinar niti da uvede evro – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NBS: Priština ne može da ukine dinar niti da uvede evro

Pitanje upotrebe dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji ne može biti dogovor centralnih banaka Srbije i KiM, već se to mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, navodi Narodna banka Srbije.

„Jednostrane mere Privremenih institucija samouprave na KiM, ugrožavaju egzistenciju srpskog stanovništva, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na tu teritoriju za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u toj valuti“, dodala je NBS za Danas.

Dodaje se da će u saradnji sa ostalim državnim institucijama NBS preduzimati sve potrebne mere, vodeći računa o interesima građana Srbije i posledicama koje primena Uredbe može imati na njihov opstanak.

„Evro ne može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije“, naveli su iz centralne banke Srbije.

Istakli su da u ovom trenutku, osim dinara, ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta na KiM, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacijama.

„Evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice EU i ne ispunjavaju kriterijume iz Mastrihta za pristupanje zoni evra“, objašnjavaju iz NBS.

Naveli su da je „neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM“.

Period tranzicije dinara u evro

Na teritoriji Kosova je 1. februara stupila na snagu odluka da se gotovinska plaćanja i platni promet odvija isključivo u evrima.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi objasnio je da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sistema Kosova.

Bisljimi je rekao da će biti obezbeđena „tranzicija“ iz dinara u evro, te da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Evropska unija (EU) je tražila od vlasti u Prištini da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje o ukidanju dinara u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Izvor: Beta, Danas, BIZLife

Tags
Back to top button