Apple konačno ostvario rast prihoda – Bankar.rs
SVE VESTI

Apple konačno ostvario rast prihoda

pple je prijavila veći pad prodaje u Kini tokom poslednjeg kvartala, iako je ukupna prodaja modela iPhone bila veća od očekivane i kompanija se na globalnom nivou vratila na rast prihoda, prvi put u pet kvartala.

Prodaja u Kini pala je za 13 odsto na 20,8 milijardi dolara u kvartalu, koji je završen 30. decembra, saopštila je kompanija u četvrtak. To je daleko manje od 23,5 milijardi dolara koje su predviđali analitičari i bio je najslabiji decembarski kvartal kompanije Apple u velikoj azijskoj zemlji od prvog perioda 2020.

„Nismo zadovoljni ovim padom, ali znamo da je Kina najkonkurentnije tržište na svetu“, rekao je glavni finansijski direktor Luka Mestri (Luca Maestri), preneo je Bloomberg.

Akcije su pale za više od tri odsto noćas u produženom trgovanju nakon objavljivanja izveštaja. U četvrtak su u Njujorku zaključene na kraju zvaničnog trgovanja na Wall Streetu na 186,86 dolara, što označava pad od 2,9 odsto ove godine.

Mestri je takođe upozorio da Appleov rast prodaje možda neće trajati. Trenutni kvartal će imati teško poređenje sa istim tromesečnim periodom iz prethodne godine, kada je zaostala potražnja za iPhone-om povećala prodaju za blizu pet milijardi dolara, rekao je on.

Apple se bori sa hlađenjem tražnje u Kini, sve većom konkurencijom i sve većim vladinim zabranama strane tehnologije. Pride, Huawei Technologies je prošle godine predstavio novu liniju pametnih telefona sa čipovima proizvedenim u Kini nakon što ga je američka crna lista u velikoj meri izbacila sa tržišta. Oporavak kompanije Huawei izazvao je talas “patriotske kupovine” u zemlji, sa skokom isporuka od 36 odsto u četvrtom kvartalu, prema IDC-u,mprenosi Biznis.rs.

Ukupni rast prihoda od 2,1 odsto na 119,6 milijardi dolara na globalnom nivou u periodu oktobar-decembar 2023. svakako je dobar rezultat, i time je izbegnut niz od pet kvartala pada prihoda, što bi bio najgori takav period za gigantsku kompaniju još od devedesetih. Dobit je porasla za 16 odsto, što je za posledicu imalo prinos od 2,18 dolara po akciji.

Najnoviji model čuvenog pametnog telefona, iPhone 15, predstavljao je značajniju nadogradnju od nekih prethodnih iteracija — posebno sa svojim skupljim verzijama koje su dodale nove opcije i karakteristike kamere. Prodaja iPhone 15 doprinela je sa 69,7 milijardi dolara ukupnim rezultatima u poslednjem kvartalu.

Tags
Back to top button