NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta najveće od 2000. godine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta najveće od 2000. godine

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta 2023. godine iznosile su 23,62 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine, kada se prate ti podaci, saopštila je nacionalna banka, navodeći da su neto devizne rezerve 19,47 milijardi evra.

Bruto devizne rezerve povećane su tokom avgusta za 489,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, koje čine bruto rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima iznosile su 19,47 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

Na sadašnjem nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 183,9 odsto i 6,3 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, ističe NBS.

Povećanje bruto deviznih rezervi u avgustu prvenstveno je rezultat neto kupovine deviza Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, uz priliv od 315 miliona evra, kao i i korišćenja kredita Republike Srbije u neto iznosu od 204,2 miliona evra.

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 67 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, za izmirivanje deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 155,2 miliona evra, navodi NBS.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 58,5 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 1,4 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 602 miliona evra i bio je za 46,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu, a za osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,18 milijardi evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 315 miliona evra, dok je u prvih osam meseci ove godine neto kupila 2,770 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

Fonet

Tags
Back to top button