Ćulibrk o realnoj inflaciji u Srbiji: Bila bi i do 100% kada bismo je merili po onome što najviše kupujemo – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Ćulibrk o realnoj inflaciji u Srbiji: Bila bi i do 100% kada bismo je merili po onome što najviše kupujemo

Kao što je Vučićev skup održan 26. maja u Beogradu bio najveći skup ikada, tako je i najavljeno povećanje penzija najveće u poslednjih 11 godina, kaže Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN. A činjenice, i to zvanične statističke, kaže – govore drugačije.

„U poslednje dve godine od maja ili aprila 2021. do istog meseca ove godine, prosečna neto zarada u Srbiji je porasla za 20 odsto, а penzija za 29 odsto nominalno, dok su cene hrane porasle za 43 odsto. E, to je rekordno povećanje“, kaže Ćulibrk.

On ističe da su, prema podacima trgovina, proizvodima koji se najviše prodaju cene uvećane i sto odsto. Detalji će biti objavljeni u istraživanju NIN-a.

„Svaki od tih proizvoda koje trgovci najviše prodaju poskupeo je više nego što su porasle plate i penzije. Pa, kako onda živimo bolje“, pita Ćulibrk.

On navodi još jedan značajan podatak – da je promet u trgovini na malo u realnim cenama – kada se isključi efekat inflacije – smanjen za sedam odsto.

„Dakle, plate jesu porasle za 20 odsto, penzije jesu porasle 29 odsto, a potrošnja nam je za sedam odsto pala jer su cene rasle mnogo brže. Da ne ulazimo u strukturu te potrošnje… Kada bi se merilo na onome što ljudi stvarno kupuju, nama bi inflacija samo u poslednje dve godine bila između 50 i 100 odsto. A pri tome vas ubeđuju kako nikad nije bilo bolje u istoriji“, ističe Milan Ćulibrk.

Ništa osim evra, dodaje, u ovoj zemlji ne vredi isto u protekle dve godine.

„Sve je otišlo gore za 30, 40, 50 pa i 100 odsto“, kaže sagovornik N1.

Veću inflaciju od Srbije u Evropi ima Mađarska – ako računamo da je Turska u Evropi i ona je ispred nas, kaže Ćulibrk.

„Srbija ima samo 0,2 odsto nižu stopu inflacije od Ukrajine koja je godinu i po dana u ratu. U Ukrajini je u maju inflacija bila 15,1 odsto, a kod nas 14,8 odsto. Sve druge zemlje u Evropi imaju upola manju inflaciju. U nekim zemljama inflacija je dva odsto, u većini evropskih zemalja je šest odsto, a kod nas skoro 15 odsto. A nas ubeđuju da smo uvezli inflaciju od 15 odsto. Pa što nismo uvezli šest, nego 15 odsto?! Znači da smo tome mi doprineli“, kaže Ćulibrk.

N1

Tags
Back to top button