Neradna nedjelja u Hrvatskoj sada i zvanično: Trgovci na ovaj dan mogu raditi 16 puta u toku godine, evo pod kojim uslovima – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Neradna nedjelja u Hrvatskoj sada i zvanično: Trgovci na ovaj dan mogu raditi 16 puta u toku godine, evo pod kojim uslovima

Novi Zakon o trgovini u subotu je stupio na snagu i prema njemu će prodavnice nedeljom po pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili.

Zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, koje i samostalno raspoređuje.

Zakonom propisana neradna nedelja u Hrvatskoj

Prodajni objekti biće zatvoreni nedeljom, a trgovac može samostalno 16 nedelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u toj sedmici dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Izuzetak su prodajni objekti na železničkim i autobusnim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama, te u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.

Moći će da rade nedeljom i trgovine unutar centara za posetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih domaćinstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Neradna nedelja u Hrvatskoj ne važi za kioske

Odredbe o radu nedeljom ne primenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacam na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedeljom i praznicima u vremenu od 7:00 časova do 13:00 časova.

SEEbiz

Tags
Back to top button