Kompanija Meta kažnjena sa rekordne 1,2 milijarde evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanija Meta kažnjena sa rekordne 1,2 milijarde evra

Kompanija Meta, u čijem je vlasništvu Fejsbuk, kažnjena je sa rekordnih 1,2 milijarde evra od strane irskog regulatora podataka zbog kršenja pravila EU o zaštiti podataka.

Meta, koja planira da uloži žalbu, kažnjena je zbog “nastavljanja prenosa ličnih podataka” korisnika iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) u SAD, što je kršenje strogih pravila EU o opštoj zaštiti podataka (GDPR), navodi se u odluci komisije, prenosi Euronews.

To je najveća kazna EU ikada izrečena tehnološkoj kompaniji, koja je premašila kaznu od 746 miliona evra izrečenu Amazonu zbog obrade ličnih podataka kršenjem GDPR-a.

Istragu je vodila Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC), koja radi na zabrani pravnog alata koji koristi Fejsbuk za prenos podataka evropskih korisnika u SAD.

EU je saopštila da irski DPC ima mesec dana da donese nalog o blokiranju transatlantskog prenosa podataka Fejsbuka. Evropski sud pravde presudio je 2020. da je sporazum o prenosu podataka između EU i SAD nevažeći zbog zabrinutosti za nadzor.

Euronews

Tags
Back to top button