Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Banka Engleske podiže kamatne stope na 4,5 odsto

Banka Engleske podigla je kamatne stope za četvrtinu procentnog poena na 4,5 odsto. Odbor za monetarnu politiku Banke je većinom glasova glasao za 12. uzastopno povećanje troškova pozajmljivanja, nastavljajući svoj najagresivniji ciklus povećanja kamatnih stopa u poslednjih 40 godina, odnosno od ranih 1980-ih, u pokušaju da ublaži inflaciju u Velikoj Britaniji koja je i dalje dvocifrena.

Kamatne stope u Velikoj Britaniji su na najvišem nivou od oktobra 2008. godine, kada je globalna ekonomija bila u zagrljaju Svetske finansijske krize, podseća The Guardian.

Inflacija je prema poslednjim podacima zabeležila skromni pad na 10,1 odsto na godišnjem nivou, što čini Veliku Britaniju članicom grupe G7 najrazvijenijih ekonomija sa najvišom stopom inflacije.

Zvanični željeni cilj Banke Engleske za inflaciju je dva odsto.

Inflacija je podstaknuta rastom cena hrane najbržim tempom od 1977. godine, a ekonomisti su upozorili da Britanija rizikuje da ona ostane na visokom nivou ove godine, što bi moglo da stvori ogromne probleme za premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak), čiji je navedeni cilj da prepolovi inflaciju zaključno sa decembrom.

Povećanje kamatnih stopa Banke Engleske dolazi nakon što su američke Federalne rezerve prošle nedelje podigle referentnu kamatnu stopu za četvrtinu poena na raspon od 5,0 do 5,25 odsto, a Evropska centralna banka podigla svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu poena na 3,25 odsto.

Biznis.rs

Tags
Back to top button