NBS: Bruto devizne rezerve na kraju marta 21,38 milijardi evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju marta 21,38 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 21,38 milijardi evra (21.380, 6miliona), što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca otkada se prate podaci na ovaj način, od 2000. godine, objavila je danas centralna banka.

U toku marta bruto devizne rezerve povećane su za 184,4 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema MMF po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca od kada se mere na ovaj način i na kraju marta iznosile su 17,29 milijardi evra (17.293,3 miliona evra). U odnosu na kraj februara bile su više za 0,5 miliona evra.

Kako je saopšteno, povećanje bruto deviznih rezervi u martu prvenstveno je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 375,0 miliona evra), kao i nešto većeg priliva po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 201,9 miliona evra, što je karakteristično za kraj tromesečja.

Ostvareni pozitivni tržišni efekti

Neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 99,6 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu prevremenog otkupa deviznih državnih hartija od vrednosti u iznosu od 352,1 milion evra, neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 177 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 25,0 miliona evra).

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti) bili su pozitivni u neto iznosu od 62,0 miliona evra, pretežno kao rezultat povećanja cene zlata na međunarodnom tržištu za oko 8,5 odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 732,2 miliona evra i bio je za 196,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Tanjug

Tags
Back to top button