Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon skoka cena nafte – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon skoka cena nafte

Azijski su indeksi porasli na početku nove nedelje na krilima rastućih cena nafte. Futuresi nafte Brent i američki West Texas Intermediate crude (WTI) porasli su čak 8 odsto nakon što su članice OPEC+ pristale smanjiti više od 1 miliona barela dnevno do kraja 2023. godine.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,76%, dok je u Japanu Nikkei 225 bio je viši za 0,40%, a Topix je porastao za 0,51%. Južnokorejski Kospi pao je za 0,16%, dok je Kosdaq porastao za 0,37%.

Tržišta kontinentalne Kine takođe su porasla, pri čemu je Shenzhen Component porastao za 0,57%, a Shanghai Composite za 0,22%.

S druge strane, Hang Seng indeks je pao za 0,15%, dok je Hang Seng Tech indeks zabeležio veći gubitak od 0,68%.

Japanska fabrička aktivnost pokazala je blažu kontrakciju u pet meseci. Indeks menadžera nabave u proizvodnji porastao je na 49,2% za mart, više od brojke u februaru od 47,7%, na temelju privatne ankete.SAD dionice su u petak porasle u petak nakon što je željeni merač inflacije Federalnih rezervi pokazao niži rast cena od očekivanog.

Indeks temeljne lične potrošnje, koji isključuje troškove energije i hrane, porastao je 0,3% u februaru, što je manje od očekivanih 0,4%. Sva tri glavna američka indeksa zatvorila su s rastom, s vodećim dobitkom Nasdaq Composite od 1,74% više.

(See Biz/Blic)

Tags
Back to top button