Razmatra se disciplinski postupak protiv menadžera “Credit Suissea” – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Razmatra se disciplinski postupak protiv menadžera “Credit Suissea”

Švajcarski finansijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švajcarskoj prošle nedelje morala otkupiti najveća švajcarska banka UBS. Predsednica FINMA-e Marlene Amstad rekla je za švajcarske novine “NZ am Sontag” da je još otvoreno hoće li biti novih spašavanja banaka, te da je glavni fokus regulatora na očuvanju financijske stabilnosti.

Amstad je rekao da su u Credit Suisseu tokom nekoliko godina napravljene brojne greške i da je došlo do manjkaodgovornosti u toj instituciji, preneo je Rojters.

FINMA je poslednjih godina provela šest javnih izvršenja protiv Credit Suissea, podsetio je Amstad.

Ocenila je dobrom odluku švcajcrskih vlasti da Credit Suisseu otpišu dug od 17,39 milijardi dolara u sklopu spašavanja te banke.

Izvršni direktor FINMA-e Urban Angern rekao je u odvojenom intervjuu za novine “Zontags Zeitun” da je regulator dosledno intervenisao u ovim slučajevima i da je to imalo učinka.

Angern je istaknuo da postoje otvoreni razgovori o proširenju nadležnosti FINMA-e, poput ovlasti izricanja novčanih kazni.

UBS je prošle nedelje pristao da kupi Credit Suisse za 3,26 milijardi dolara deonica i do 5,43 milijarde dolara gubitaka u spajanju dve banke koje su projektovale švajcarske vlasti.

 

Tags
Back to top button