Međunarodna energetska agencija: Gasna kriza nije završena – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Međunarodna energetska agencija: Gasna kriza nije završena

Gasna kriza nije završena, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA) koja je sazvala za 15. februar redak specijalni sastanak sa ministrima 40-tak zemalja da se razmotri „situacija na tržištu gasa“.

To je prvi takav specijalni sastanak o gasu koji je IEA sazvala u njenoj skorijoj istoriji, navela je pres služba Agencije za Frans press, prenela je Beta.

Tržišta gasa pretrpela su najveće poremećaje od ruske invazije u Ukrajini pre gotovo godinu dana sa istorijskim vrhuncima cena i do tada neviđenim pritiskom na svetska energetska tržišta.

Rusija je više nego prepolovila svoje isporuke gasa Evropskoj uniji 2022. godine i gasovodi su takoreći zatvoreni 2023.

Evropljani su smanjili potrošnju gasa ove zime, ali sledeća zima će zavisiti od snabdevanja prirodnog tečnog gasa iz SAD i sa Bliskog istoka za koji Evropa konkuriše sa Azijom.

Iako su cene gasa pale od rekordnih nivoa 2022. godine i nivoi skladištenja su povećani u EU „kriza nije završena“ ocenio je izvršni direktor agencije Fatih Birol, navodi se u saopštenju.

„Još mnogo ostaje da se uradi, posebno da bi bili spremni za narednu zimu“, dodao je on.

On je rekao da ostaje potreba da članovi Agencije i drugi partneri pokažu solidarnost i da preduzmu konkretne mere da osiguraju bezbednost u snabdevanju.

Sastankom preko video veze predsedavaće kanadski ministar za prirodne resurse Džonatan Vilkinson, američka ministarka energetike Dženifer Granholm i irski ministar za okolinu Imon Rajan, a učestvovaće zemlje članice i nečlanice agencije iz Azije i Pacifika, Evrope i Amerike.

Na sastanku treba da se razgovara o tome šta raditi da bi se ojačala bezbednost snabdevanja, da budu identifikovane mere za poboljšanje ravnoteže između ponude i tražnje gasa, i kratkoročne akcije podrške evropskom tržištu.

„Ruska invazija Ukrajine u februaru 2022. pokrenula je energetsku krizu čije kaskadne efekte na svetsku privredu i dalje osećaju potrošači i firme,“ podsetila je Agencija u saopštenju.

Beta

Tags
Back to top button