Lučić: Popusti na data roming od oktobra 2023. biće višestruko niži nego sada – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Popusti na data roming od oktobra 2023. biće višestruko niži nego sada

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana juče u Tirani u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, a u cilju snižavanja cena “roming data saobraćaja”, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023. godine.

Da je ova deklaracija izuzetno bitna i svojevrsan ulazak u drugu fazu implementacije projekta pod pokroviteljstvom EU da čitava Evropa bude područje bez rominga, potvrdio je i direktor kompanije Telekom Srbija koja je i lider ovog projekta na području Zapadnog Balkana.

“Veliki popust od oktobra 2023. godine odnosiće se pre svega na data saobraćaj jer znamo da ljudi danas najviše koriste internet i aplikacije. Do maja 2023. će se tačno definisati ti popusti koji će biti značajni, odnosno višestruko niži nego što su sada”, rekao je Vladimir Lučić za Euronews Srbija.

Direktor Telekoma Srbija kaže da će ovaj dogovor biti i povoljniji od onog sa Grčkom budući da uključuje data saobraćaj. Osim toga, čitava inicijativa podržana je od strane Evropske komisije i rezultiraće bilateralnim razgovorima sa evropskim operaterima.

“Možemo da damo popust u Srbiji i zato je bitno da i ta druga zemlja učini isto. Zbog toga je Evropska komisija snažno stala iza te inicijative kako bi podstakla njihove operatore da definišu te cene do maja sledeće godine, kako bi oni mogli da se implementiraju do oktobra 2023. Tako svi oni korisnici koji budu slavili sledeću Novu godinu u nekoj od tih zemalja neće imati dodatni trošak”, rekao je Lučić za Euronews Srbija.

Potpuno ukidanje rominga 2027. godine

Do potpunog ukidanja rominga za građane Zapadnog Balkana koji borave u zemljama članicama EU i obrnuto, trebalo bi da dođe 2027. godine.

“U pitanju su određene tehnološke i komercijalne faze zbog kojih će taj proces trajati do 2027. godine. Istu tu proceduru su prošle i članice EU kada su interno ukidale roming. Pošto imamo podršku Evropske komisije, od 2027. godine operatori Zapadnog Balkana biće potpuno integrisani u taj koncept, dakle neće biti dodatnog troška rominga i korisnici, gde god se nalazili, imaće istu tarifu”, dodaje Lučić.

Iako bi u teoriji potpuno ukidanje rominga značilo i gubitak prihoda za operatora, Lučić kaže da je ovaj dogovor pre svega u interesu korisnika, ali da se i operatoru pruža mogućnost pružanja novih servisa gde može nadomestiti izgubljen novac. Primera radi, otkako je u EU ukinut roming, saobraćaj se povećao za čak 400 puta.

“To je čist prihod. Prethodno su turističke zemlje bile uplašene da će izgubiti profit od rominga. Ali, korisnici su počeli da koriste roming data i opet se ispostavilo da su, i posle ukidanje rominga, te iste zemlje imale najveći prihod. Iskustvo Evrope je pokazalo da je to bila dobra odluka i meni je drago što će Telekom Srbija biti lider ovog projekta i što će Zapadni Balkan do 2027. godine biti potpuno integrisan u ovaj proces”, ističe.

Inače, još samo dva operatora sa Zapadnog Balkana nisu potpisala deklaraciju, pretpostavlja se iz tehničkih razloga.

“Deklaracija ostaje otvorena i nadam se da će joj se svi operateri pridružiti jer je ona potpuno normalna i zdrava i, opet kažem, pod pokroviteljstvom i podrškom Evropske komisije”, zaključuje Vladimir Lučić u razgovoru za Euronews Srbija.

Izvor: Euronews Srbija

Tags
Back to top button