Credit Suisse negira odlazak iz SAD, akcije nastavljaju pad – Bankar.rs
BERZAINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Credit Suisse negira odlazak iz SAD, akcije nastavljaju pad

Credit Suisse grupacija je negirala da napušta američko tržište nakon što je agencija Reuters objavila da čuvena švajcarska banka razmišlja takav potez za svoju investicionu jedinicu.

“Credit Suisse ne napušta američko tržište. Svako izveštavanje koje sugeriše drugačije je kategorički lažno i potpuno neosnovano“, rekao je predstavnik banke u zvaničnom saopštenju, prenosi Bloomberg.

Credit Suisse takođe traži od investitora mogućnost povećanja kapitala, navodi se u najnovijem izveštaju. Banka je poslednjih nedelja počela da razgovara sa investitorima o tom potezu.

Banka je usred odlučivanja koje će grane poslovanja obustaviti, napustiti ili zadržati u okviru svog drugog restrukturiranja za manje od godinu dana. Novi glavni izvršni direktor Ulrih Kerner (Ulrich Koerner) i predsednik Aksel Leman (Axel Lehmann) nastoje da ojačaju poverenje u posrnulog zajmodavca i vrate ga u profitabilnost nakon niza gubitaka i pogrešnih koraka.

Akcije Credit Suisse pale su za 5,5 odsto na trgovanju u Cirihu u četvrtak i ukupno 47 odsto ove godine.

Portparol banke je ranije ponovio izjavu kompanije da će ažurirati investitore o reviziji strategije kada objavi zaradu u trećem kvartalu sledećeg meseca. „Bilo bi prerano komentarisati bilo kakve potencijalne ishode pre toga.“

Najviši rukovodioci i članovi odbora Credit Suisse razmatraju nekoliko opcija dok pokušavaju da zaustave pad akcija zbog kojeg je cena akcija dovela do najniže zabeležene.

Banka je razgovarala sa potencijalnim kupcima za svoju grupu ugluga vezanih za hartije od vrednosti, trgovinski posao sa aktivom od 75 milijardi dolara, i iznela ideju da se brokerima da udeo u kapitalu u njihovoj poslovnoj jedinici, nagoveštavajući moguće razdvajanje, odnosno takozvani “spinout”, izvestio je Bloomberg.

Analitičari Deutsche Bank rekli su prošlog meseca da se Credit Suisse suočava sa kapitalnim jazom od najmanje četiri milijarde švajcarskih franaka, potrebnih za poboljšanje svoje finansijske snage, finansiranje restrukturiranja i podršku rastu. S druge strane, čelnici švajcarske banke odgovorili su da im odgovara trenutna kapitalna pozicija kompanije.

Tags
Back to top button