Održavanje računa maksimalno 150 dinara – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKERačuniSLIDERSVE VESTIUncategorized

Održavanje računa maksimalno 150 dinara

Novom Odlukom NBS ograničava se cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara. Odluka o platnom računu sa osnovnim uslugama objavljena je u Službenom glasniku.

“Banka je dužna da potrošaču koji ima zakonit boravak u Srbiji a nema otvoren platni račun kod banke – na njegov zahtev omogući otvaranje i korišćenje platnog računa sa osnovnim uslugama”, piše u novom propisu.

Maksimalni iznos mesečne naknade za platni račun sa osnovnim uslugama iznosi 150 dinara.

Platni račun sa osnovnim uslugama podrazumeva:

  • tekući dinarski račun u banci
  • besplatno podizanje gotovine na šalteru i bankomatima svoje banke
  • besplatnu debitnu karticu
  • mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima

Svim građanima data je mogućnost da pređu na ovaj paket ukoliko ocene da će zadovoljiti većinu njihovih potreba, i mogu da ga nadograde dodatnom uslugom, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kod onih banaka koje naplaćuju naloge putem elektronskog ili mobilnog bankarstva imaju popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa.

Pored toga, klijenti će moći  osnovni paket da nadograde nekom dodatnom uslugom kao što je kreditna kartica, bez potrebe prelaska na skuplji paket, a naknada koju za tu uslugu treba da plate je ograničena tako da im se ta nadogradnja više isplati od prelaska na skuplji paket.

Dodatne usluge su:

  • usluga korišćenja osnovne kreditne kartice;
  • usluga dozvoljenog prekoračenja računa;
  • usluga izdavanja čekova;
  • usluga otvaranja i vođenja deviznog platnog računa.

Primer dodatne usluge:

Ako se korisnik opredeli za račun sa osnovnim uslugama koji će sada koštati 150 dinara, a zatim proceni da mu je potrebna kreditna kartica (radi plaćanja na internetu ili na rate) i da cena sledećeg paketa računa kod te banke iznosi 300 dinara. Korisnika osnovnog računa ta kreditna kartica u ovom primeru ne može koštati više od 75 dinara pa će i dalje plaćati manje, tačnije 225 dinara u odnosu na korsnika paketa od 300 dinara kod kojeg je kreditna kartica uključena u paket, objašnjava NBS.

Izvor: Novaekonomija.rs

Tags
Back to top button