Slovenija smanjuje PDV na energente tokom zimske sezone – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Slovenija smanjuje PDV na energente tokom zimske sezone

Vlada Slovenije donela je odluku o smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV) za snabdevanje domaćinstava električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i daljinskim grejanjem, sa 22 odsto na 9,5 odsto.

Odluka, koja će važiti od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine, donesena je kako bi olakšala građanima plaćanje troškova grejanja tokom predstojeće zime.

Očekuje se da će efekat smanjenja PDV-a po domaćinstvu tokom grejne sezone biti od nekoliko stotina pa do više od hiljadu evra.

Istovremeno, rezultat nižeg poreza biće manji prihodi u državni budžet. Procene su da će se u državnu kasu sliti oko 130 miliona evra manje – od toga oko 40 miliona ove godine, i 90 miliona naredne, piše slovenački Reporter.

Ministar finansija, Klemen Boštjančič, objasnio je da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu meru regulisanja cena tih energenata. A u slučaju ogrevnog drveta i daljinskog grejanja, niži PDV je prva mera kojom vlada rešava troškove energije.

Zbog evropske direktive ne može se uvesti niži PDV za lož ulje, a vlada ima ograničene mogućnosti čak i u slučaju drvne biomase, gde ne može da reguliše cene, piše Delo.

“Nadamo se da se ovo smanjenje neće preliti na veće trgovačke marže”, rekao je Boštjančič.

Slovenačka vlada će se u narednim koracima pozabaviti regulisanjem cena lož ulja i daljinskog grejanja.

Boštjančič je najavio da će vlada zbog ovih mjera „vrlo verovatno” biti prinuđena da pripremi reviziju budžeta za ovu godinu. “Nije tajna da će i rashodna i prihodna strana biti dosta drugačije od onih u usvojenom budžetu“, rekao je Boštjančič.

Tags
Back to top button