Komercijalna banka prinudno otkupljuje akcije – Bankar.rs
BERZADOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Komercijalna banka prinudno otkupljuje akcije

Beogradska Komercijalna banka, koja posluje pod kontrolom slovenačke Nove Ljubljanske banke (NLB), objavila je da će u roku od dva dana sprovesti prinudni otkup akcija u skladu sa odlukama Skupštine akcionara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

NLB u Komercijalnoj banci trenutno poseduje 90,2 odsto osnovnog kapitala i 91,7 odsto akcija sa pravom glasa, a nakon prinudnog otkupa, koji je objavila juče, postaće jedini akcionar banke.

Prinudni otkup običnih akcija će biti sproveden po ceni od 4.532,2 dinara, što je knjigovodstvena vrednost akcije na dan 30. maj.

„Prioritetne akcije NLB će otkupiti po ceni od 1.000 dinara, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo akcionara s obzirom na to da je kompanija godinama u svojim internim aktima objavljivala identičnu knjigovodstvenu vrednost za obične i prioritetne akcije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će „poslednja runda akcionarske priče, ove do skora najveće domaće banke pod državnom kontrolom, biti odigrana pred nadležnim sudovima, s obzirom na brojne tužbe koje su podneli manjinski akcionari“.

Tags
Back to top button