Mikro i mala preduzeća najuticajnija na Malti, a srednje firme u Estoniji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mikro i mala preduzeća najuticajnija na Malti, a srednje firme u Estoniji

Mala i srednja preduzeća (MSP), odnosno firme sa manje od 250 zaposlenih, često se pominju kao okosnica evropske privrede i značajan segment koji donosi nova radna mesta i mogućnosti za rast.

Podaci Agencije za statistiku Evropske unije (Eurostat) pokazuju da je u 2019. godini velika većina preduzeća u EU (98,9 procenata) koja čine deo nefinansijske poslovne ekonomije pripadala formi mikro ili malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih.

Njihova ekonomska težina bila je manja u smislu doprinosa zapošljavanju ili dodatoj vrednosti – mikro i mala preduzeća zapošljavala su nešto manje od polovine (48,4 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinela sa nešto više od jedne trećine (35,3 procenta) dodate vrednosti.

U međuvremenu, samo 0,9 odsto firmi u EU bila su srednja preduzeća sa više od 50, ali manje od 250 zaposlenih. Srednja preduzeća zapošljavala su nešto više od šestine (16 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinela približno istom udelu (17,1 procenat) dodate vrednosti.

Među državama članicama EU, mikro i mala preduzeća doprinela su sa najvećim udelima dodate vrednosti u nefinansijskim poslovnim privredama Malte (55,8 odsto ukupne dodate vrednosti koju generišu mikro i mala preduzeća), Kipra (52,9 procenata) i Estonije (52,6 odsto).

Takođe, srednja preduzeća doprinela su najvećim udelima dodate vrednosti u Estoniji (26 procenata), Letoniji i Litvaniji (obe po 25,1 odsto).

Ukupan broj malih i mikro preduzeća u Srbiji trenutno iznosi 486.543, dok ih je samo ove godine ugašeno 13.145, pokazuju podaci međunarodne bonitetne kuće CompanyWall.

Najpopularnije delatnosti u kojima posluju manja preduzeća su trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (48.597), delatnosti udruženja (43.153) i kopneni saobraćaj i cevovodni transport (32.889). Slede trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (30.465) i specijalizovani građevinski radovi (30.342).

Među srednjim preduzećima u Srbiji najviše trgovaca

Kada je reč o srednjim preduzećima u Srbiji, iz bonitetne kuće CompanyWall ističu da su ove godine u stanje mirovanja stupila dva srednja preduzeća.

Najzastupljenije delatnosti za ovakve firme su nespecijalizovana trgovina na veliko (118 firmi), izgradnja stambenih i nestambenih zgrada (86 firmi), gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica (75 firmi), drumski prevoz tereta (48 firmi) i skupljanje, prečišćavanje i distribucija vode (45 firmi).

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button