Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke – Bankar.rs
BERZADOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke

Beogradska berza donela je odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednsoti od 21. juna obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti ‘koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti’“, navedeno je u saopštenju.

Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije, odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrđena cena za prioritetne akcije.

„Sama banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button