NIS vredi mnogo više nego što se sada kotira na berzi – Bankar.rs
BERZAMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NIS vredi mnogo više nego što se sada kotira na berzi

Pre petnaestak godina građani Srbije postali su vlasnici besplatnih akcija nekoliko velikih kompanija. Neki od njih su se odlučili da ih prodaju, neki da ih zadrže, a sada oko dva miliona građana Srbije ima besplatne akcije.

Naime, po rečima Ivana Bojičića iz Banke Poštanska štedionica, 2008. godine je pravo na besplatne akcije ostvarilo 4,8 miliona građana, a naknadno prijavljivanje nije bilo moguće. Dosad je akcije NIS-a i aerodroma prodalo 2,8 miliona građana, a akcije “Telekoma” i Akcionarskog fonda i dalje poseduje 4,8 miliona građana.

Oni koji ih do sada nisu prodavali u svom posedu imaju pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma “Nikola Tesla”, 31 deonicu kompanije “Telekom” i sedam akcija Akcionarskog fonda. Na berzi jedna akcija NIS-a trenutno vredi oko 600 dinara, aerodroma 1.530 dinara, dok se akcijama “Telekoma” i Akcionarskog fonda zasad ne može trgovati na berzi.

Građani koji bi se sada, recimo, odlučili da prodaju akcije NIS-a i aerodroma na svom kontu bi imali 4.500 dinara, a to bi mogli da urade na šalterima pošta. Кada je reč o dividendama, odnosno novcu koji se može dobiti po osnovu akcija, reč je o iznosu od oko 5.000 dinara.

Gde podići novac

Ukoliko su građani zaboravili koji su račun prijavili za isplatu dividende, tu informaciju mogu dobiti na šalteru Poštanske štedionice. Ako je nekome otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, novac može podići i u toj banci, kao i na šalteru pošte, a potrebna je samo važeća lična karta. Prilikom ostavinske rasprave, potrebno je dati i podatak o akcijama – a to može biti potvrda koju je Agencija za privatizaciju prosledila svim građanima, Ministarstvo privrede može izdati duplikat, a i notari mogu da se obrate Poštanskoj štedionici službenim putem i banka će im u tom slučaju dati sve podatke.

Po rečima brokera “Momentuma” Nenada Gujaničića, besplatne akcije kojima raspolažu građani Srbije u suštini su mala imovina i, čak i kada se dese značajne promene, u apsolutnom iznosu nije reč o velikim vrednostima.

“To se odnosi i na one koji su akcije prodali i na one koji su ih sačuvali. Sadašnja vrednost akcije NIS-a na berzi je oko 600 dinara i niža je nego ranije jer je maksimalna vrednost koju su dostigle bila 1.020 dinara. To znači da sada akcije NIS-a vrede slično kao i na početku, prilikom izlaska na berzu i to u velikoj meri govori da su akcije potcenjene”, kaže Gujaničić.

On ukazuje da bi, u slučaju da ruska kompanija “Gasprom” ne bude više vlasnik NIS-a, odnosno ako bi došlo do preprodaje NIS-a, iako su male šanse da se to desi, akcije ove kompanije vredele mnogo više nego sada.

“Ako bi do toga došlo, akcije NIS-a vredele bi višestruko više jer su potcenjene i ovdašnja berza ne daje njihovu realnu vrednost. Pride, kada se prodaje neka firma, odnosno kontrolni paket akcija, tada se dobija realna vrednost, a često i dobra premija, s obzirom na to da novi vlasnik može raditi s firmom šta mu je volja. Ova razlika u ceni naročito je izražena na nelikvidnim tržištima poput našeg, gde nema mnogo kupaca i prodavaca, a izostaju i krupni portfeljni investitori, pa imamo trenutnu situaciju da je većina akcija na Beogradskoj berzi “debelo” potcenjena”, ukazuje Gujaničić.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button