Savić: Neodgovorna izjava da će struja poskupeti za građane – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Savić: Neodgovorna izjava da će struja poskupeti za građane

Zapanjen sam izjaviom ministarke rudarstva i energetike Zorana Mihajlović da očekuje poskupljenje struje za građane, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za N1.

“Ako bude samo poskupljenje, a ne uradi se ono što je trebalo odavno, biće – džabe smo krečili. Decenijama je Srbija bila samodovoljna, sada smo napravili vrlo visok trošak, EPS nije samostalan. Neverovatna lakoća davanja izjava. Mislio sam da neće moći da izbegne odgovornost. Ovo je EPS, krvotok srpske privrede, veoma je važan, a ona kaže – tamo neki ljudi, mangupi, su napravili problem”, dodao je on.

Upitao je i šta je ona uradila kao odgovorni ministar, te dodaje da je govorio o stvarima koje se moraju odratiti, ali misli da vlast nije imala sluha.

Povodom najavljenog poskupljenja cene struje, Savić kaže da se mora imati ekonomska cena struje, a osim nje, postoji i socijalna politika.

“Ljudima koji su ugroženi dotiraćeš da mogu da prežive. Gde smo bili 20 godina? Uvek je bio argument da ne možemo da povećamo cenu jer građani ne mogu da izdrže. Potrošili smo veliki novac, od kad se nalazimo u pandemiji, koja ima svoje posledice. Ušli smo u još žešću krizu energenata. Bili smo samodovoljni, nekad smo i izvozili, a sada je voda došla do ušiju”, naveo je profesor i dodao da je teško reći koliko bi procenata bilo to poskupljenje.

“Ako država hoće da napravi profitabilno preduzeće, to nije teško. Električna energija je berzanska roba i ne bih se time bavio. Praviš preduzeće koje je profitabilno, a ono će prodavati na tržištu, što je promenljiva kategorija. Hoćemo li da imamo socijalno preduzeće od EPS ili zdravo, koje će da bude profitabilno, a da država vodi socijalnu politiku, to je jedini ispravan koncept. Da bismo isterali miša na poljanu, moramo od EPS napraviti profitabilno preduzeće, gde neće biti partijskog upravljanja, da se postave ciljevi, menadžment”, objašnjava Savić.

Marković: Ne verujem da će struja za građane poskupeti 30 odsto

Lider za sektor energetike i resursa Dilojt Srbija Željko Marković smatra da je cena električne energije godinama unazad nedovoljno visoka, ali ne smatra da će poskupljenje za građane iznositi onoliko koliko je najavljeno.

“Ne verujem da će biti 30 odsto poskupljenja, mislim da će biti niže za građane”, rekao je Marković za N1.

Marković smatra da će se vlada verovatno truditi da zaštiti građane, i da može poslati poruku rukovodstvu EPS da “smanje svoje apetite”.

Izvor: Bizlife/N1

Tags
Back to top button