Oštar pad akcija na Beogradskoj berzi – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Oštar pad akcija na Beogradskoj berzi

Poslednji trgovački dan u ovoj nedelji na Beogradskoj berzi obeležio je oštar pad akcija, zbog kojeg su oba berzanska indeksa zabeležila velike gubitke na dnevnom i nedeljnom nivou.

Najveći pad su pretrpele akcije kompanije Alfa plam.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 37,6 miliona dinara (oko 320 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je potonuo za više od 0,7 odsto na 829,71 poen, a njegov ukupan gubitak na nedeljnom nivou iznosi 1,3 procenta, dok je BELEXlajn oslabio za nepunih 0,7 posto na 1.712,25 poena, dok je u odnosu na prošlu sedmicu u minusu od 1,0 odsto.

Kao i prethodnih dana najviše se trgovalo akcijama Nasftne industrije Srbije koje su nastavile silazni trend. Žaključene su u padu od 3,8 posto na 507 dinara, uz promet od 14,1 milion dinara.

S druge strane, rast su zabeležile jedino akcije Aerodroma “Nikola Tesla”, i to za 0,9 procenata na 1.248 dinara uz realizaciju u iznosu od približno 12,5 miliona dinara.

Preferencijalne akcije duvanske industrije “Filip Moris” su oslabile za 0,5 odsto na 7.004 dinara i istrgovane su za 0,5 miliona dinara, a najveći gibitnik je bio vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa plam s padom cene od 7,4 procenta na 25.000 dinara po akciji, koje su isprometovane za četvrt miliona dinara.

Investiciona aktivnost na MTP tržištu je bila slaba, pri čemu su sve kompanije kojima je trgovano registrovale pad vrednosti.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 20,61 posto, u prodaji 41,22 procenta, a u kupovini nisu učestvovali.

Na Berzi je trgovano i dužničkim hartijama Republike Srbije. Šest serija državnih obveznica denminovanih u evrima ostvarile su ukupan promet neznatno ispod 9,9 miliona dinara (oko 84 hiljade evra).

Tags
Back to top button