Predsednik Bundesbanke: Rast inflacije nije privremen – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Predsednik Bundesbanke: Rast inflacije nije privremen

Novi šef nemačke centralne banke Joakim Nagel (Joachim Nagel) upozorio je u utorak na visoku inflaciju u svom inauguracionom govoru, naznačivši da će nastaviti borbu svog prethodnika protiv izdašne monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

Inflacija u evrozoni je porasla u decembru na rekordnih pet odsto međugodišnje, a ECB taj rast pripisuje cenama energije i tvrdi da će se inflacija vratiti ispod ciljane stope od dva procenta do kraja godine čak i bez pooštravanja monetarne politike, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nagel je u obraćanju osporio narativ ECB-a, ocenjujući da nedavni uspon inflacije nije samo privremen i upozorio je da bi rast cena mogao da se nastavi i da bude još veći od očekivanog.

„Istina je da se visoke stope inflacije mogu pripisati posebnim faktorima koji prolaze automatski. Ali, ne u potpunosti. Smatram da postoji opasnost da inflacija ostane visoka u dužem periodu nego što se predviđalo. Zbog ukupne neizvesnosti, jedno je jasno: ako stabilnost cena to zahteva, Upravni savet ECB mora da deluje i da prilagodi svoju monetarnu politiku“, rekao je novi šef Bundesbank-e.

Nagel je apostrofirao nastavak politike koju je vodio bivši predsednik Bundesbanke Jens Vajdman (Jens Weidmann), koji je dao ostavku pre isteka svog drugog petogodišnjeg mandata nakon što se gotovo jednu deceniju neuspešno borio protiv ultra lake monetarne politike ECB, i upozorio da inflacija najviše šteti najsiromašnijim građanima.

„Narod Nemačke s pravom očekuje da Bundesbank bude glasni zagovornik kulture stabilnosti. Uveravam vas, tako će i ostati“, rekao je on.

Na ceremoniji se obratila i predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) poručivši da građani evrozone koji su zabrinuti zbog rasta cena treba da veruju da će ECB stabilizovati inflaciju.

„Shvatamo da rast cena brine mnoge ljude i shvatamo tu zabrinutost veoma ozbiljno. Ali ljudi treba da veruju da je naša posvećenost stabilnosti cena nepokolebljiva, jer je to ključno za usidrena inflaciona očekivanja i za poverenje u valutu“, rekla je Lagard.

Ranije istog dana, glavni ekonomista ECB-a Filip Lejn (Philip Lane) izjavio je da će inflacija ove godine naglo pasti i da će biti ispod cilja ECB-a od dva procenta i sledeće, kao i 2024. godine.

Lejn je odbacio upozorenja po pitanju rizika od inflatorne spirale, tvrdeći da je rast plata, kao preduslov za trajniju inflaciju, i dalje anemičan.

Tags
Back to top button